Moderaterna har problem

MODERATERNA. Anna Kinberg Batras utspel om ett närmande till SD har lett till en väljarflykt för Moderaterna.

MODERATERNA. Anna Kinberg Batras utspel om ett närmande till SD har lett till en väljarflykt för Moderaterna.

Foto: Noella Johansson

ledare2017-05-04 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En del kommentatorer har beskrivit Moderaternas budgetmotion med skattesänkningar på 22 miljarder kronor och besparingar i a-kassan och sjukförsäkringen som en återgång till Bo Lundgrens linje inför förlustvalet 2002.

Jag håller inte med. Faktum är att Fredrik Reinfeldt fullföljde Bo Lundgrens linje under de borgerliga regeringsåren 2006-2014.

Skatterna sänktes med nästan 140 miljarder kronor (mer än Lundgren talade om 2002). Vi fick jobbskatteavdrag 1, 2, 3, 4 och 5. Förmögenhetsskatten slopades. Bolagsskatten sänktes. Skattesänkningar var huvudnumret i varenda alliansbudget 2006-2014. Samtidigt stramade Reinfeldt åt villkoren för både sjuka och arbetslösa. Sverige fick uppleva stupstockar, utförsäkringar och en kraftig urholkning av a-kassans värde.

Skillnaden mellan Lundgren och Reinfeldt handlar därför inte om sakpolitik. Först och främst handlade den om att Reinfeldt lyckades ge M-politiken en mer aptitlig förpackning än sin företrädare. Medan Lundgren malde på om sänkt skatt valde Reinfeldt att tala om arbetslinjen, det nya arbetarpartiet och kampen mot utanförskapet. Det gjorde att han lyckades framstå som något nytt jämfört med både Bo Lundgren och S-ledaren Göran Persson.

Den som läste det finstilta i Moderaternas budgetmotioner och program inför valet 2006 kunde emellertid se att de gamla skattesänkningskraven fanns kvar. Förändringarna handlade därför mest om kosmetika, yta och skal – inte om realpolitik.

Reinfeldt var dock framgångsrik i denna konst. Han var, trots allt, regeringschef i åtta långa år.

Skickligt lyckades han även hålla ihop samarbetet med C, L och KD, trots att det var Moderaterna som satte sin prägel på all regeringspolitik.

Nu känns det som att Moderaterna har tappat alla dessa styrkor från Reinfeldt-åren. Budskapet känns inte längre nytt och spännande samtidigt som den gamla alliansen knakar i sina fogar.

Moderaternas partistrateger försöker hålla modet uppe. Men opinionsmätningarna talar ett tydligt språk.

Anna Kinberg Batras utspel om ett närmande till SD har lett till en väljarflykt. I SVT/Novus mätning i april var Moderaterna nere i 16,4 procent.

Alla opinionsmätningar ska givetvis tas med en traktorskopa salt. Det är på valdagen i september 2018 som allting avgörs.

Men Moderaternas nedgång är signifikant. Det handlar om ett tapp med sju procentenheter jämfört med M:s valresultat 2014 och nästan en halvering sedan 2010.

Rimligen har Moderaterna ett och annat att tala om när de samlas till stämma 12-15 oktober. Det behöver ske något radikalt för att bryta den nedåtgående trenden.

För Socialdemokraterna kommer det under alla omständigheter att bli en tacksam uppgift att diskutera Moderaternas budgetmotion. Regeringsföreträdarna kan ställa Moderaternas skattesänkningar mot alla eftersatta behov i den offentliga sektorn.

Det handlar om inte småpengar för den offentliga ekonomin. Det går att anställa många undersköterskor, lärare och poliser för 22 miljarder kronor.

Läs mer om