Mitt Sverige 2028

Nu när alla partiledare hållit sina tal till nationen i SVT kände jag för att skriva ett eget. Jag är förvisso inte ordförande för något parti, och det är inte min ambition att bli statsminister. Men ingen av partiledarna inledde heller sin politiska karriär med statsministerposten i sikte. De gick alla med i sina partier eller ungdomsförbund för att de trodde på idéerna.

Antinazistisk demonstration i Dalarna 2017.

Antinazistisk demonstration i Dalarna 2017.

Foto: Ulf Palm/TT

Ledare2018-06-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att vara partipolitiskt aktiv är beundransvärt, oavsett vilket parti du tillhör, för det betyder att du gjort någon form av analys och vill bidra till att förbättra samhället. Politikerföraktet och misstron till demokratin är vår tids största utmaning. Inte bara för att demokratins beprövade alternativ är vidriga, utan även för att det urholkar vår demokrati om ingen vill eller vågar vara politiskt engagerad.

I mitt Sverige om tio år blir inte unga politiskt engagerade mötta med en hatstorm, snarare ett kärleksregn. För när en SSU-klubb startas i en liten by där få unga bor, då är det en seger för hela samhället, även om du inte är socialdemokrat. Det är en demokratisk vinst när unga engagerar sig, för om tjugo, trettio år, är kanske en av de statsministerkandidat. Oavsett behövs allas engagemang i en demokrati.

Den sorgliga förlust det innebär när hatiska bakåtsträvare skrämmer bort ungdomen från politiskt engagemang, den finns inte i mitt Sverige 2028. I mitt Sverige spelar hudfärg, religion eller vem du blir kär i ingen som helst roll. Politiken 2028 ska handla om idéer för framtiden, och samtalet ha högt i tak men vara präglat av respekt för varandra.

För att nå den visionen måste vi alla ta ansvar för demokratin. Det handlar både om att lyssna på partiledarnas budskap, att ta ställning och rösta på valdagen, att vara källkritiska, att hålla oss välinformerade, och att säga ifrån när hatet sprids. Men det handlar också om att uppmuntra engagemang, eller kanske till och med själva engagera oss. Det behöver inte vara i ett politiskt parti, det kan vara i föreningar som sysslar med sånt man tycker är viktigt.

Organisationer som kämpar för miljön eller mänskliga rättigheter, men också den lokala fotbollsklubben eller hembygdsföreningen. Dessa är alla delar av vad som utgör demokratin, och politiken måste tillsammans med civilsamhället skapa ett klimat där alla röster blir hörda och där varje medborgares engagemang har ett värde.

I mitt Sverige 2028 är vi trygga med att veta att våra medmänniskor vill varandra väl. Att vi med politiken som medel skapar ett Sverige där du kan veta att samhället finns där för dig i alla skeden i livet, och att ingen diskrimineras eller hindras i sitt självförverkligande. 2028 lever vi i ett Sverige där människan och samhället blomstrar. Förhoppningsvis.

Demokratin är inte en gåva oss given. Den streds för och vi kan inte bli för bekväma vid tanken på att den inte kan tas ifrån oss. En vision för Sverige om tio år är en sak, men verkligheten kan vara en helt annan. Mörka krafter försöker hela tiden försvaga demokratin. Ändå, när jag tänker på Sverige om tio år, ser jag en framtid som är ljus. Men vi måste alla ta ansvar och hjälpas åt för att den ska kunna uppnås.

Läs mer om