Miljöpartiets svek mot vänsterväljarna

Miljöpartiet och Alliansen går ihop och bildar majoritet i Stockholm. Detta blev klart efter förhandlingar igår och skälet att det gröna partiet säljer sina mandat till borgarna är motståndet till ett föreslaget nybygge i centrala stan.

Miljöpartiet hängde kvar i riksdagen tack vare röda stödröster. Samtidigt sviker MP väljarna i Stockholm och bildar majoritet med Alliansen.

Miljöpartiet hängde kvar i riksdagen tack vare röda stödröster. Samtidigt sviker MP väljarna i Stockholm och bildar majoritet med Alliansen.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2018-10-13 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns ofta ett motstånd till förändring i vårt närområde. Alltid är det någons bakgård eller balkong som får sin utsikt blockad och som förargar de boende i området. I glesbygd kan det röra sig om vindkraftverk, i Stockholm handlar det om stora hus.

Stora hus i Stockholm är en rätt vanlig företeelse. Det är något de flesta som valt att bosätta sig i huvudstaden behövt förstå och leva med, i och med valet att bo just i den mest urbana av miljöer. Men frågans löjlighet har egentligen inte nog relevans för att uppmärksammas på en ledarsida i en lokaltidning i norra Norrland.

Det som däremot är av intresse är Miljöpartiets svek. Skälen bakom är av ointresse för de flesta av oss som inte bor i huvudstaden. Men vi var nog många som blev skraja, kvällen den nionde september, när siffrorna från vallokalsundersökningarna kom.

Miljöpartiet såg ut att åka ur. Och även om Miljöpartiets politik ofta är föremål för kritik från Piteå-Tidningens ledarsida, så är deras mandat i riksdagen viktiga för det rödgröna blocket. Och därför var det också många som annars hade röstat på Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet, som istället valde att stödrösta på MP i riksdagsvalet.

Därför spelar det också roll när Miljöpartiet sviker det rödgröna samarbetet. Även om frågan är lokal, så handlar det ändå om Stockholm. Sveriges största stad, och platsen där de allra flesta urbana mittenvänster-väljare har sitt uppehälle. Själva hjärtat av Miljöpartiets väljarkår.

Det är sant att Miljöpartiet säkert fått minskat stöd i och med att de satte sig i regering med Socialdemokraterna. De fick igenom väldigt få av sina symbolfrågor i den S-ledda regeringen. Men nyckelordet vi ska minnas är: proportioner.

I valet för fyra år sedan fick Socialdemokraterna 31 % medan Miljöpartiet inte ens nådde sju. Det gick alltså fyra och ett halvt Miljöparti på ett Socialdemokratiskt parti, i valresultatet 2014. Ur det perspektivet kan man faktiskt inte vänta sig att MP ska få sätta lika stor ton på regeringens politik.

Men valet att samarbeta med MP var för S ändå naturligt. För Miljöpartiet är, eller har åtminstone varit, ett mittenvänster-parti inom den ekonomiska politiken. Det har funnits naturliga samarbetsområden, även om S också tagit stryk av att tvingas låta MP sätta agendan för bland annat frågor om drivmedel.

Nu visar Miljöpartiet att de, utöver att deras parti inte har stöd hos väljarna, är opålitliga. De är redo att svänga för vad man, i klarspråk, kan kalla skitfrågor. Ett tips är ju att om ditt parti är beroende av stödröster från sossar och vänsterpartister för att klänga sig kvar i svensk politik, gå inte och bilda majoritet med högern i Sveriges huvudstad.

Och även om Gustav Fridolin klarar av att hantera sina egna partikamraters dumhet och visa att MP på riksplan fortfarande ingår i det rödgröna blocket, så kommer Stockholms-miljöpartisternas sidbyte spela roll för MP kommande val. Och blir det nyval åker de ur riksdagen redan nu.

Läs mer om