M sparar på det absolut viktigaste

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Moderaterna vill som vanligt försämra situationen för de som redan har det allra sämst

Ledare 10 oktober 2019 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det har sällan varit tydligare var skiljelinjerna i svensk politik ligger. Samtidigt som en stor folklig opinion uttrycker missnöje över nuvarande sjukförsäkringssystem och menar att regeringen inte gör nog i frågan så finns det två politiska linjer att följa i riksdebatten. 

En regering ledd av socialdemokrater, som gör vad de kan men enligt de flesta inte snabbt och effektivt nog, och en opposition ledd av moderater, som i sitt skuggbudgetförslag vill spara 10 miljarder kronor på sjukersättningen och sjukpenningen.

Moderaterna vill genomföra dessa besparingar genom att bland annat sänka taket i sjukförsäkringen, införa en extra karensdag den femtonde dagen av sjukdom, och skärpa kraven för den som ska få sjukersättning. Målet är, och detta är författat i skuggbudgeten, att "stärka incitamenten att komma tillbaka till arbete snabbare".

Ibland är Moderaterna som en parodi på sig själva. För nidbilden av moderater är ju ofta att de är de rikas parti, och att de anser att fattiga eller sjuka får skylla sig själva. Att uttrycka det som att sjuka människor behöver "incitament" för att komma tillbaka i arbete snabbare snyggar inte till det Moderata Samlingspartiets aura ett dugg.

Det är som sagt ingen hemlighet att sjukförsäkringssystemet skapar stor frustration hos många. Folk faller mellan stolarna, är för sjuka för att arbeta men för friska för att få ersättning, och så vidare. Att då som oppositionsparti gå ut med att dessa människor bara behöver större incitament till att jobba är direkt vidrigt, och därtill strategiskt dumt. 

Att få det sämre gör dig inte friskare. Det som sjuka människor behöver för att bli friska är först och främst rätt vård i tid och en ersättning som går att leva på under tiden av rehabilitering.  Därtill behöver vi alla, sjuka eller friska (för alla kan ju någon gång bli sjuk), veta att vi har beslutsfattande politiker som förstår föregående mening. 

Men framför allt är det som sagt korkat rent strategiskt. Moderaterna är i opposition. Och för att vinna väljarnas förtroende i nästa val satsar man alltså på att driva den minst populära linjen på ett av de viktigaste politiska områdena. Men det säger också något om vilket typ av parti Moderaterna är.

Så även om många är missnöjda med nuvarande sjukförsäkringssystem så har vi på ena sidan en regering som faktiskt satsar på och skjuter till resurser för att det ska fungera, och på andra sidan en opposition som bara vill försämra situationen för de sjuka för att "skapa incitament" till att, vadå, bli friska snabbare?

Ämnen du kan följa