Det var inte oväntat att Moderaterna skulle backa i SCB:s stora partisympatiundersökning. Det fanns goda tecken på det i den rad av de mätningar som gjorts de senaste månaderna. Nu blev inte tappet så stort som vissa analytiker förutspått.
Så Anna Kinberg Batra kan tillfälligt känna sig hyggligt säker som partiledare. Utmanarna står inte i kö, men mycket kan hända det närmaste halvåret. Inget talar idag för en snabb moderat återhämtning.
En borgerlig framgång heter däremot Centerpartiet. Michael Arthursson, partisekreterare, kunde konstatera att de 11,3 procent som partiet nådde är den bästa siffran i SCB på 27 år. Så klart positivt, men vinsterna har C gjort på Moderaternas bekostnad och enbart i de egna fyrköverleden. Lägg därtill att KD dippar med sina 3,2 procent.
Om SCB-siffrorna skulle gälla på valdagen vore därmed KD helt rykta. Och den treklöver som då finns skulle med dessa SCB-siffrora i ryggen bara skrapa ihop 34,4 procent av rösterna.
Nu ska det inte läsas in allt för mycket i en enstaka opinionsmätning även om det gäller en SCB-mätning.
Finns det då någon mätning som kan tolkas som säkrare än någon annan?
I så fall talas det framförallt om att SCB (Statistiska Centralbyråns) stora mätning av väljaropinionen, som kommer två gånger per år. Men inte heller denna mätning är helt tillförlitlig. Förvisso har man ett stort urval, men svarsbortfallet kan uppgå till 15 till 20 procent.
I den nu aktuella undersökningen tillfrågades omkring 9 000 personer om hur de skulle rösta om det vore val i dag. Resultatet blev positivt för den sittande regeringen med stöd av Vänsterpartiet, som samlade
41,7 procent av de tillfrågade. De fyra opposionspartierna drog ihop
37,6 procent av sympatierna.
Anmärkningsvärt, men föga sensationellt, var att Sverigedemokraterna för första gången i en större mätning passerade Moderaterna.
Sverigedemokraterna fick 18,4 procent av de tillfrågades sympatier medan Anna Kinberg Batra (M) stannade på 18,1 procent.
Marginellt kan tyckas, men pinsamt för Moderaterna, som är på kraftig nedgång i samtliga opinionsinstituts väljarundersökningar. Mycket av det vi redan visste om opinionen bekräftandes dessutom.
Framgång föder framgång. Bra opinionssiffror ger råg i ryggen och ett större självförtroende. Omvänt kan det vara så att ett parti som tappar i opinionen kan mobilisera sina sympatisörer bättre än när det bara går framåt.
Inför den intensiva valrörelse, som väntar om drygt ett år, hamnar vi lätt i något som kan upplevas som opinionsmätningarnas inferno. Ta en del dem med en nypa salt. Så reder det sig.
Över tid och i långa serier är opinionsmätningar intressanta. De långsiktiga trendenserna finns det alltid anledning att följa. Har ett parti ökat under en lång följd av mätningar är sannolikheten stor att den tendensen även överensstämmer med verkligheten.
Rörligheten i väljarkåren ökar. Allt fler bestämmer sig under de sista veckorna eller dagarna innan valet. När det kommer till kritan är det andra överväganden än den tillfälliga opinionens utveckling som avgör hur vi kommer att rösta den 9 september 2018.