Att ge sportreferat på ledarsidan tillhör inte vanligheterna. Det finns ju en sportredaktion till det. Men det går inte att nog poängtera hur extremt kvalitativ fotboll som åskådarna i Kiruna bjöds på, och det behöver nämnas i den tydligt politiska kontext de här klubbarna verkar i.
Lika lön för lika arbete är en devis vi ofta pratar om inom politiken. En svensk damfotbollsspelares snittlön per månad är tio tusen kronor. Densamme för en manlig allsvensk spelare ligger i snitt på hundra tusen. Om den extrema löneskillnaden existerade någon annanstans på den svenska arbetsmarknaden skulle alla ledarsidor i hela Sverige göra gemensam sak i att påtala det och kräva förändring.
Men inom idrotten är orättvisan standardiserad. Det hittas på ursäkter för varför, men det skulle heller inte accepteras inom någon annan bransch. I samband med matchen arrangerade organisationen Fair Pay en serie seminarier med fokus på jämställd idrott och jämställd sponsring.
Inbjudna föreläsare var bland annat Johanna Ojala, längdskidexpert i Vinterstudion på SVT, samt PIF Dams tränare Stellan Carlsson. Flera företagare var också på plats för att lyfta sina goda erfarenheter av att sponsra jämställt.
Det måste våga satsas för att nå en mer jämställd idrott. Några av spelarna från Piteå IF deltog också under dagen med tankar kring jämställdhet, engagemang och löner. “Vi har ju satsat på våra karriärer innan de gett utdelning. Det måste sponsorer också våga göra” sa mittfältaren Julia Karlenäs.
Det är en svidande sanning. Kvinnor aktiva på elitnivå har kämpat och kämpar varje dag för att kunna hålla på med sin idrott. Trots att fotbollen är världens största sport och något som varenda del av samhället engagerar sig i, är halva befolkningen begränsad i sina karriärmöjligheter inom den.
Något många motiverar det enorma lönegapet med är att killar är mer lönsamma än tjejer att sponsra. Det är något som Pär Lärkeryd, VD för Norra Skogsägarna, inte håller med om. “I och med världsläget efterfrågas företag på marknaden som gör gott för människan och klimatet. Jämställd sponsring är en del i det arbetet för oss.”
Norra Skogsägarna var ett av de första företagen som tog fram en policy för jämställd sponsring. De smarta företagen har förstått att jämställdhet inte bara är en god sak, utan något som företaget tjänar på. Även om jämställdhet främst är en rättvisefråga oberoende av vad det kan ge i vinst.
Från politikens håll behövs just det tydliga ställningstagandet. Om jämställdheten inte kommer av sig själv måste vi fixa det. Det är det enda rimliga, för trots att allt fler företag börjat fatta, är det fortfarande alldeles för få. Börja med att fördela resurser kompensatoriskt, inte bara 50 / 50. Det är så politiken måste arbeta för att vi på riktigt ska kunna bli ett föregångsland när det gäller jämställdhet.