I slutet av förra veckan presenterade regeringen konkreta förslag för att få bukt med mäns våld mot kvinnor. Bland annat ska straffen för grov kvinnofridskränkning höjas, straffen för den som överträder kontaktförbud ska höjas, och fridskränkningsbrotten ska utvidgas till att också gälla förtal och förolämpning. Det är bra av regeringen att agera, nu när mäns våld mot kvinnor den senaste veckan haft sådant förhållandevis stort utrymme i media och i den politiska debatten.
Men hårdare straff är inte det enda som behövs. Hårdare straff är bra, men det är inte så vi faktiskt kommer att få bukt med problemet som är mäns våld mot kvinnor. En man som misshandlar sin partner tänker inte i stunden på hur hårt straffet kan bli. Självklart ska grova brott innebära hårda straff. Men straffet i sig är inte avskräckande, när det handlar om män som utövar våld. Det är viktigt att komma ihåg. Inom vissa kategorier av brottslighet, exempelvis narkotikabrott, är del av straffets syfte att vara avskräckande. Men män som utövar våld skulle göra det oavsett möjlig påföljd.
Därför måste vi också arbeta förebyggande. Och det är svårare att mäta, och det tar förstås längre tid. De barn som nu är i förskoleålder vet vi först när de är vuxna om de blir våldutövare eller inte. Likväl måste vi ändå börja där. De unga män och killar som kanske just nu har sitt livs första relation måste också lära sig hur en relation ska vara. Även vuxna män, som kanske hela sitt liv haft en bild av hur kärlek tar sig i uttryck, kan lära om.
Och det börjar med att vi pratar om, redan i förskoleåldern, om hur relationer och kärlek ska gå till. Med enkla mantran att upprepa. Kärlek börjar inte med bråk. Svartsjuka är inte romantiskt. Ens partner är inte ens ägodel. Ens kropp är ens egen. Man gör sig snygg för sin egen skull. Sex har man för att båda parter är sugna på det. Och så vidare.
Det går inte att som människa existera utan samröre med andra människor. Och då är dessa saker viktiga att hela tiden påminnas om. Att vi lär små barn saker som ”Stopp, min kropp!” i förskolan, att skolämnet ”sex och samlevnad” nu görs om och får namnet ”sexualitet, samtycke och relationer” är också viktigt. Samtidigt som alla vi som redan är vuxna får hjälpas åt att påminna varandra att lära om och inte reproducerar gamla myter som att kärlek innefattar bråk eller att svartsjuka skulle vara ömhetsbevis.