Moderaterna tänker gå till val på budskapet Lika för alla. Har det gamla högerpartiet gått och blivit kommunister? Nejdå, det är bara ett nytt fräckt försök at klä sin politik i socialdemokratisk språkdräkt.
Det gick ju bra 2006 när de kallade sig det Nya arbetarpartiet så varför inte prova igen? Partisekreteraren Gunnar Strömmer satte själv kaffet i vrångstrupen när han hörde sloganen första gången, men nu tycker han att det är utmärkt budskap och inte alls något närmande till vänstern.
Men visst är det ännu en taktisk triangulering där man knycker motståndarens budskap och gör det till sitt eget. Socialdemokraternas devis ”Gör din plikt, kräv din rätt” slår ändå M:s tal om rättigheter, skyldigheter, möjligheter.
Moderaterna tar flera risker. Dels kan de konservativa i partiet ta avstånd från själva budskapet, dels riskerar de att väljarna tittar på vad som finns bakom den käcka sloganen.
Det är ju enkelt att se att Moderaterna inte vill att det ska vara lika för alla. Deras politik går ut på att öka klyftorna i stället för att krympa dem. Att det ska vara olika skatt för den som arbetar jämfört med den pensionär som har arbetat klart är bara ett exempel.
Partiet lägger mest kraft bakom skyldigheterna och allra tuffast krav ska ställas på dem som står längst ner på samhällsstegen. De vill lagstifta om hårdare krav på motprestationer för att få ta emot socialbidrag.
Vilka prestationer de alkoholister, heroinister och psykiskt sjuka som i dag får nödvändiga pengar från det sista skyddsnätet ska utföra är oklart. Udden är dock inte i första hand riktad mot dem, utan mot de nyanlända som av Moderaterna betraktas som ett hot och inte en möjlighet.
Ulf Kristersson lovade i sitt tal på Sverigemötet i Göteborg inför 2 400 anhängare att inte bedriva smutskastning i valrörelsen. Han kunde börja med att sluta måla läget kring integrationen helt i svart. Arbetsförmedlingen rapporterar att arbetslösheten går ner även bland nyanlända. Hittills i år har 4 700 gått vidare från etableringsuppdraget till arbete och studier jämfört med 2 400 under samma period i fjol.
Arbetslösheten är fortfarande alldeles för hög bland utrikes födda, men det går ändå långsamt åt rätt håll. Nystartsjobb och extratjänster fungerar allt bättre och de stora utbildningssatsningarna kommer att betala sig på sikt.
Moderaterna försöker liksom Socialdemokraterna vinna tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna genom sina förslag om hårdare tag mot flyktingar och kriminella. M:s förslag om motprestationer för att få socialbidrag är det senaste men troligen inte sista.
Prästen och satirtecknaren Kent Wisti beskrev läget träffande i DN 14/5: ”Politiker mutar in område efter område för att kräva hårdare tag. Snart kräver någon hårdare tag mot dem som lämnar tomma kuvert i After eightkartongen”.
Ja, frågan är var gränsen går. Risken finns att de många hårda utspelen bäddar för en drömvalrörelse för Jimmie Åkesson och SD. ”Vad var det vi sa?” kan han hävda när S och M allt mer plagierar hans politik.