I en debattartikel i tidningen Dagens Samhälle den 9 april 2014 manade LO:s, TCO:s och Sacos ordförande till ökat social ansvar i lagen om offentlig upphandling.
De argumenterade starkt och övertygande. De framhöll att det inte räcker med att den offentliga sektorn ska handla upp till lägsta pris. Det är även dags att ställa krav på kvalitet och bra arbetsvillkor.
I artikeln pekade de på att Sverige inte fullt ut nyttjar de möjligheter som EU-rätten ger medlemsstaterna att ställa tuffare krav. EU-reglerna betonar att medlemsstaterna har rätt – och i vissa fall till och med skyldighet – att ställa sociala och miljömässiga krav vid offentlig upphandling. Enskilda företag ska inte kunna tumma på personalens säkerhet, sociala villkor eller omsorgen om miljön i sin kamp om kontrakten från den offentliga sektorn.
Socialdemokraterna lyssnade på de fackliga företrädarna – och direkt efter regeringsskiftet 2014 påbörjade nye civilministern Ardalan Shekarabi (S) ett arbete för att förändra den svenska lagstiftningen. Bland annat pekade han på utvecklingen i taxibranschen. Många taxichaufförer, icke minst i Stockholm, tvingas jobba under erbarmliga villkor.
Därför lovade Shekarabi att göra allt vad han kan för att rensa bort avarterna och de oseriösa aktörerna – till exempel genom att kollektivavtal ska vara ett krav när kommuner och landsting anlitar taxibolag.
Under torsdagen blev en lagrådsremiss klar.
"Vi lämnar i dag våra slutliga förslag till ny upphandlingslagstiftning till Lagrådet. Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö. I Sverige ska arbetstagare jobba under schyssta villkor", skriver statsminister Stefan Löfven (S) och Shekarabi i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.
Det är ett mycket välkommet initiativ. I de senaste årens nyhetsflöden finns flera uppseendeväckande exempel. När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, enligt Sveriges Radios granskning av taximarknaden. Och när Skatteverket kontrollerade städbranschen låg de lägsta lönerna på 11 kronor i timmen!
Häromdagen rapporterade även Dagens Arena om kommuner och landsting som anlitar bemanningsföretaget Orange där utländska hyrsjuksköterskor tjänar 18 kronor i timmen! Det är lönenivåer som borde vara helt främmande för svensk arbetsmarknad. Ingen kan leva ett anständigt liv i Sverige med en sådan lön.
I lagrådsremissen föreslår regeringen att de obligatoriska villkoren som leverantören minst ska uppfylla ska anges enligt den lägsta nivå som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige.
Innan obligatoriska villkor bestäms ska berörda centrala arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer haft tillfälle att lämna uppgifter om villkoren. Förslagen avses träda i kraft den 1 januari 2017.
Kommunalarbetareförbundets avgående ordförande Annelie Nordström efterlyser ännu mer långtgående förändringar. Men det gäller även att kunna vinna en riksdagsmajoritet – det vill säga delar av borgerligheten – för lagförslaget. S- och MP-regeringen förfogar bara över 138 av riksdagens 349 mandat. Inte ens Vänsterpartiets 21 mandat räcker för att skapa en majoritet.
Nu ska det bli mycket intressant att se hur de borgerliga reagerar.
Finns det stöd för vissa skärpningar i lagen om offentlig upphandling? Eller kommer Sverige att få leva med en lag som möjliggör fortsatt lönedumpning? Jag hoppas det finns anständiga och socialt orienterade delar av borgerligheten som väljer det förstnämnda. Det borde ligga i allas intressen att finns en viss ordning och reda på svensk arbetsmarknad.