Kulturen är vad som gör Piteå unikt

Under hösten har dansen i Piteå varit omdiskuterad, och vi skulle alla behöva höja blicken en aning.

De senaste veckorna har det estetiska programmet för dans på Strömbackagymnasiet varit uppe för diskussion.

De senaste veckorna har det estetiska programmet för dans på Strömbackagymnasiet varit uppe för diskussion.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2020-12-16 18:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Redan 2018 beslutades att Svenska balettskolan skulle stängas, vilket den gjorde i våras. Sedan kom beslutet att danslärarutbildningen på Musikhögskolan skulle avvecklas, och nu senast har även det estetiska programmet för dans på Strömbackagymnasiet varit uppe för diskussion.

Att turerna kring dansprogrammet på gymnasiet blivit särskilt omdiskuterade är antagligen för att det är det tredje i raden av exempel på hur dansen inte verkar prioriteras i Piteå Kommun. Bland andra Alma Andersson, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU i Piteå, har riktat kritik mot detta. Även lärarna på dansprogrammet har uttryckt sig kritiska.

Något Andersson lyfter är genusperspektivet. Det är ingen hemlighet att dans framför allt är ett kulturuttryck som främst tjejer sysslar med. I ett län där ”manliga” yrken och intressen dominerar, (om man ska generalisera), är det viktigt att prioritera ”kvinnliga“ intressen och yrken. Det handlar inte bara om rättvisa, det handlar om sådant som på sikt blir demografiska utmaningar.

Diskussionen har blossat upp för att man ser att sökningsgraden är lägre. Sedan är det förstås pengar det handlar om. Vissa utbildningar kostar också mer än andra, särskilt de praktiska som kräver vissa lokaler eller utrustning.

Men skulle sökningsgraden vara lägre till exempelvis byggprogrammet vore det sällan aktuellt att lägga ner det även om det kostar. Istället hade man arbetat aktivt för att få folk att söka sig till de utbildningarna, för man vet att det också ger något i avkastning. Alltså, att vi tjänar på att folk utbildar sig till exempelvis byggarbetare. Och det kanske är det vi behöver fundera över. Vad är dansens värde?

Så om vi lyfter blicken lite, och går ifrån just frågan om dansens vara eller icke vara i Piteå, och istället försöker formulera en bild av vad Piteå egentligen är för en kommun och vilken vision Piteå ska ha - då kanske frågan blir mer tydlig.

Om man pratar om Piteå med en person som aldrig varit i PIteå, så tänker de allra flesta på Pite Havsbad, Musikhögskolan, och Piteå Dansar Och Ler. Det sommarparadis fyllt av aktivitet och kultur som Piteå faktiskt är, och som Piteå dessutom är tämligen ensamt i norra Sverige om att vara.

När det är bilden av Piteå så är det också den vi ska vårda. Det som gör oss unika. Det är det som är skillnaden mellan en kommun som bara förvaltar det som är, mot en kommun som faktiskt blomstrar. Och all kultur i Piteå är förstås delaktig i det, och ska värderas för det.