Kan man bygga gemenskap kring att bo i Norrland?

NSD:s tidigare kulturredaktör Ida Stiller gästar senaste avsnittet av "Kata, Norrbotten & världen" och snackar norrländsk kultur.

I det senaste avsnittet av podcasten "Kata, Norrbotten & världen" pratar Kata norrländsk kultur med NSD:s tidigare kulturredaktör Ida Stiller.

I det senaste avsnittet av podcasten "Kata, Norrbotten & världen" pratar Kata norrländsk kultur med NSD:s tidigare kulturredaktör Ida Stiller.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2021-07-10 06:30
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ida Stiller är stockholmaren som gjort det till sin grej att jobba med kulturjournalistik i norra Sverige. Just nu är hon kultur- och nöjesredaktör på Länstidningen i Östersund, men hon har även tidigare varit vikarierande kulturredaktör på NSD. Detta har ju jag förstås tyckt varit alldeles otroligt fabulöst, då jag ju bor i Norrbotten men har min familj i Östersund där jag vuxit upp.

Första gången jag träffade Ida var när vi båda gick en skribent-kurs för vad som känns som hundra år sedan. Men sedan dess har hon varit en person jag kan resonera kring kultur med. Så sist jag var i Östersund för att hälsa på familjen kombinerade jag sonika nytta med nöje och for över till Ida och spelade in podd!

Kultur och samhälle är i min mening väldigt nära kopplade till varandra, och i gymnasiet var kultur- och idéhistoria mitt favorit-ämne. Hur vi människor tänker och uttrycker oss, vad vi finner gemenskap i och bygger identitet kring, allt det är ju kultur och den präglar ju allt ifrån sociala normer till politik och vardag.

Av den anledningen kändes det särskilt intressant att höra Ida Stillers tankar om norrländsk kultur, i och med att hon inte är från norra Sverige ursprungligen men befunnit sig i flera delar av den stora region som kallas Norrland. Vad är egentligen norrländsk kultur? Och kan man generalisera så pass mycket att det går att säga vad norrländsk kultur är?

I poddavsnittet (som heter "Kata, Ida och kulturen") pratar vi om vilka skillnader som finns mellan olika delar av Norrland, hur välkomnande eller inte välkomnande vissa platser kan vara, och vad ett gott självförtroende kan betyda för en ort eller region.

Ida berättar att hon, när hon kommer ny till en ort, kollar i dejtingappen Tinder för att få koll på kulturen på den plats hon befinner sig på. I Jämtland var det en hel del snowboardåkare, medan i Norrbotten fanns det fler militärer. Men friluftsliv är genomgående, och vi snackar en hel del om hur man i norra Sverige byggt en slags skön brygga mellan kultur och idrott, att det inte alls är lika uppdelat här som i södra Sverige.

Vi snackar om hur Norrland ju de facto är en enormt stor del av landet och att man kan bli gode irriterad när någon stockholmare säger att ens norrländska dialekt är gullig. Okunskapen kring norrländsk geografi bland sörlänningar har ju gjort oss väldigt måna om att säga saker som "Jag är inte norrlänning, jag är Piteåbo". Men samtidigt ser vi ju nu en starkt växande Norrlands-vurm i ungdomskulturen, i allt ifrån musik till kläder. Håller kanske ungdomen på att "ta tillbaka" begreppet Norrland från generaliserande sörlänningar?

Vi resonerar även kring kulturpolitiken, och hur Sverigedemokraterna faktiskt är det enda parti som fattat hur viktig roll kulturen spelar i hur vi människor är och vad vi bygger identitet kring. Hur Jimmie Åkesson (SD) är expert på att retoriskt väva in kulturella värden i sina tal, och att jag (trots att jag såklart inte håller med honom politiskt) ändå kan imponeras av Sverigedemokraternas arbete på den punkten. Vi pratar även om att Socialdemokraterna signalerar att kulturen inte är särskilt viktigt när man ger kulturministerposten till Miljöpartiet vid regeringsbildning.

Hela samtalet är som sagt ute nu och finns att lyssna på där poddar finns, exempelvis Acast och Spotify, om man söker på "Kata, Norrbotten & världen".