Om man inte har barn eller själv är ett barn är det inte vanligt att man följer julkalendern på SVT. Men nu när de flesta serier är avbetade på diverse streamingtjänster kan saker som en julkalender också skänka trygghet för vuxna, i dessa tider av social distansering då vi främst är förpassade till våra egna hem.
Årets julkalender heter Mirakel och handlar om flickorna Mira och Rakel som lever i samma hus men hundra år emellan. Komikerna Johan Glans och Annika Andersson spelar vetenskapsmän som råkar skapa ett svart hål i huset, och Mira och Rakel slungas in i detta och byter kroppar, vilket gör att Mira helt plötsligt befinner sig hundra år tillbaka i tiden, och Rakel hamnar i vår tid.
De båda barnen upptäcker skillnaderna mellan att leva i Sverige år 1920 och år 2020, vilket blir lite töntigt när Mira (i Rakels kropp) pratar om Instagram med människorna i dåtiden, som att hon inte förstår att det inte fanns för hundra år sedan. Men en tydlig skillnad båda flickorna inser vid ungefär fjärde avsnittet är att framtiden (alltså nutiden) är smutsig och snöfri, medan huset 1920 ser ut som ett julkort.
Årets julkalender tar på ett tydligt sätt upp den miljöförstöring som redan skett, vilket är ett rätt viktigt perspektiv när vi pratar om klimatfrågan. Ofta säger vi ”klimathotet” som att det är något som stundar, inte något som pågått under en lång, lång tid. Krisen är redan långt pågående, något som ungdomen idag är bäst på att belysa, trots att de inte levt lika länge på den här planeten som vuxna har.
Framtiden har också sina fördelar, inser båda flickorna. För hundra år sedan förväntades flickor vara tysta och skötsamma, tala och föra sig på ett visst sätt. Klassamhället var ännu mer synligt än idag, och Mira (i Rakels kropp) blir utskälld för att hon umgås med tjänstefolket.
Troligtvis kan årets julkalender skapa bra diskussioner om dessa frågor vid middagsbordet, mellan barn och vuxna och mellan vuxna och andra vuxna. Just eftersom julkalendern är en sådan trygghet för alla i juletid, och trygghet är vad vi behöver känna under detta år, kan julkalendern i år vara precis rätt forum för att på ett lättsamt sätt lyfta de frågor som barn och unga går runt och funderar på.