Stefan Askerud (S) var riktigt upprörd och menade att om man tycker annorlunda än ett visst parti ska man kanske komma fram och diskutera med partiet istället för att sätta eld på valaffischer. En tämligen rimlig tanke.
Varför finns valaffischer? De har ofta ett kort budskap om något som partierna går till val med, ofta tillsammans med en porträttbild av någon företrädare för partiet. Sällan innehåller de hela partiprogrammet, och rätt ofta är deras slagord ganska intetsägande.
Därför kan det kännas lite magstarkt att kalla ett omkullvält plakat för “hot mot demokratin”, men det är faktiskt precis vad det är. För det absolut främsta syftet valaffischer faktiskt fyller är att påminna folk om att det är val, och att det finns olika alternativ att rösta på.
Det gäller förstås inte bara affischerna, utan all typ av kanske kortare budskap. Flygblad, radioreklamer, TV-inslag. Såna saker som som förvisso inte säger allt om ett partis politik men som påminner oss om att de finns. Om vi inte hade dessa konstanta påminnelser om att det är val så hade också valdeltagandet varit lägre.
Det är inte heller alla väljare som sätter sig ner och läser igenom varje partis politiska program och kongressbeslut. Väldigt många baserar sitt val av parti på dessa korta slagord som kommunicerats, och för att demokratin i ett land ska fungera så förutsätter det att de här skyltarna faktiskt får stå orörda.
Om det är något busstreck eller om det är en utstuderad plan är oklart. Men om det är ett oskyldigt bus är det oerhört trist och onödigt. Gör nåt annat, spela fotboll, gå ut och dansa. Det finns oändligt många aktiviteter som är roligare än att tutta eld på plakat.
Om det är en utstuderad plan för att förstöra för ett eller flera partier så är det för det första elakt. Det är elakt mot de fritidspolitiker och ideellt engagerade som lägger sin lediga tid på valarbete. De som engagerat sig i sitt parti för att de tror på politikens kraft att förändra och förbättra samhället vi lever i, och som sysslar med något så oskyldigt som att försöka det sprida budskapet.
För det andra är det som sagt ett hot mot demokratin. Man kunde önska att varenda svensk medborgare var medveten om att det snart är val, insatt i alla frågor, och inte behövde påminnas om att det är val. Men så är det inte. Nedslitna plakat innebär färre påminnelser om att det är val, och därmed i slutändan färre personer som går och röstar.
Det är tråkigt och fult att attackera valaffischer istället för att diskutera politiken. Är det något valet ska gå ut på så är det just att föra samtal om hur framtidens Sverige ska se ut. De som förstört plakat, både i Piteå och i resten av landet, borde genast sluta upp med det och istället börja engagera sig politiskt.