Internet är mer än kattklipp på Youtube

Internet borde vara en rättighet i ett modernt samhälle, skriver Kata Nilsson.

Vi betalar räkningar, deklarerar, och sköter nästan all myndighetskontakt över nätet.

Vi betalar räkningar, deklarerar, och sköter nästan all myndighetskontakt över nätet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2020-02-20 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tisdagens PT gick det att läsa om familjen Wallinder, som bor i en del av Långnäs som blir utan fiber trots att bredbandsnätet ska byggas ut under 2020. “Vi står nästan helt utan internetuppkoppling. Vi har ingen dator hemma längre, det är ingen idé” säger Hanna Wallinder, vars hem dessutom ligger bortom räckvidd för närmsta 4G-mast.

För att få fiber behövs stöd från Länsstyrelsen, och för att få det krävs en anslutningsgrad på 80 procent av hushållen. Idag är beställningsgraden 53 procent, berättar Johan Nilsson på Pite Energi. Må så vara. Men bredband i Sverige idag borde vara en rättighet oavsett hur många som menar sig ha användning av den.

Precis som den allmänna sjukvården, sociala försäkringar, skyddsnät, välfärd, skolor, och allt annat som vissa ibland inte nyttjar men som vi alla kan hamna i läge då vi måste ha. Det vore helt sjukt att mena att en skola på en ort inte skulle finnas om inte 80 procent av hushållen garaneterat har barn som går i den. Så fungerar inte samhälleliga funktioner.

Det är ingen hemlighet att det moderna samhället är ett uppkopplat samhälle. Nu för tiden görs allt över internet. Vi sköter bankärenden, betalar räkningar, gör vår deklaration, och har i princip all myndighetskontakt över nätet. Internet är inte något vi har bara för att kunna se tokiga klipp med katter på Youtube, det är en förutsättning för ett normalt liv.

Kravet på 80 procent borde slopas i byar och glesbygd. Vad händer i en by där det bara finns två hushåll, men den ena menar att den inte har behov av fiber för att hen kanske sköter sina internatärenden på jobbet i stan eller veckopendlar till en plats dit 4G-masterna når? Det är helt enkelt inte rimligt att situationen ska kunna se ut som den gör exempelvis hos familjen Wallinder i Långnäs.

Detta är framtidens viktigaste infrastrukturfråga. Allt eftersom mer och mer digitaliseras, så krävs helt enkelt internet till alla i det här landet oavsett hur glest vi bor. Nästan ännu mer på glesbygden, då bland annat vården utvecklar appar för läkarbesök och universiteten allt mer övergår till live-sända föreläsningar. Detta just för att saker som vård och utbildning anses vara viktigt att folk i hela landet ska kunna ta del av oavsett var man bor. Vilket borde vara självklart.