Inte alla våldtäkter sker genom överfall

I helgen publicerade Aftonbladet en debattartikel signerad Johan Forssell (M), som är Moderaternas rättspolitisk talesperson. Forssell vill se hårdare straff för våldtäkt, och undrar varför regeringen inte infört det än. Det är ett mycket bra och viktigt utspel av Moderaterna.

De allra flesta våldtäkter sker i hemmet, och framför allt sker våldtäkter i princip överallt.

De allra flesta våldtäkter sker i hemmet, och framför allt sker våldtäkter i princip överallt.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2019-07-29 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Våldtäkt är en handling som är helt oförsvarbar. Du kan råka göra någon illa, du kan till och med döda någon i självförsvar, men du våldtar aldrig i självförsvar. Våldtäkt är en ondskefull handling. Ändå är det något som tas extremt lätt på i vår kultur, som har ett relativt lågt straff, och vars anmälningar sällan leder till fällande dom.

“Allt för många känner oro för att gå ut om kvällarna. Vågar man åka till city eller är det bäst att hålla sig hemma?” skriver Forssell i debattartikeln och utvecklar med att minimistraffet för våldtäkt bör vara högre. Det är toppen att Moderaterna tycker det och skriver debattartiklar om det, men texten i sig målar upp bilden av en våldtäkt som något som sker utanför hemmet, vilket i sig är felaktigt. De flesta våldtäkter sker i hemmet, och framför allt kan våldtäkt ske i princip överallt.

Jag har ingen erfarenhet av överfallsvåldtäkt, vilket jag såklart hoppas att varken jag eller någon annan tjej någonsin ska behöva uppleva. Men jag, och jag vågar säga alla andra kvinnor, har andra erfarenheter. Alla unika. Men alla ändå densamma. Och vi har alla gått med en osäker känsla av att någonting kanske ändå hänt som inte var okej. Ordet “våldtäkt” vill inte inte använda, men det finns i våra medvetanden.

En kunde tjata. Han kunde manipulera. Han kunde säga saker som att “min förra tjej var så himla bra i sängen” för att göra mig osäker. Få mig att ställa upp på saker. En annan kunde köpa kläder och saker han åt mig, som jag absolut inte ville ha men som han själv tyckte var snygga. Och jag kände mig i skuld till honom, att jag var skyldig honom att ställa upp på saker. En var bara envis. Grät och hotade att skada sig själv när jag pratade om att jag inte var kär längre. Jag grät jag med, och lovade att vi visst kunde försöka igen. Att jag kunde ställa upp igen för honom.

Att “ställa upp” är ett bra uttryck. Att ställa upp betyder att man gör något man egentligen inte vill för att vara snäll. Eller bara inte skapa dålig stämning. Inte vara obekväm. Det finns personer som är lättare att utnyttja än andra, och det finns personer som systematiskt utnyttjar. I båda läger finns personer som inte är medvetna om att de har dessa personlighetsdrag. Men detta är också våldtäktskultur. Att övergrepp är en så pass normal sak i vår vardag att vi inte ens är medvetna om det.

Det är inte länge sedan som det låg i vår kultur att anse att en kvinnas syfte var att behaga sin make. Ställa upp på sex så fort han ville ha det, och det ryckte alla bara på axlarna åt. Att antalet anmälda våldtäkter ökar är givetvis oroande. Det är oroande att våldtäkter sker. Men vi ska komma ihåg att det alltid skett våldtäkter, och att ökade anmälningar faktiskt innebär att fler offer väljer att anmäla. Att antalet anmälda våltäkter ökat borde vara en väntad effekt sedan samtyckeslagstiftningen gick igenom, som innebär att det krävs aktivt samtycke under hela sexakten för att det inte ska klassas som våldtäkt.

Det är bra att våldtäkter anmäls, för det leder till den här typen av initiativ, nu från Moderaterna. Men det är fel att måla upp en bild av en våldtäkt som något som sker utanför hemmet. För våldtäkter sker precis överallt. Och självklart borde straffet vara högre. Men den giftiga synen på våldtäkt, tjatsex, och makt i relationer, som genomsyrar hela vår kultur, det är den som måste utrotas. Genom fler anmälningar, fler fällande domar, och genom hårdare straff.

Läs mer om