Insatsen gör skillnad

PÅ PLATS I MALI. Den svenska personalen gör skillnaden. FN-uppdraget är dock förenat med stora risker.

PÅ PLATS I MALI. Den svenska personalen gör skillnaden. FN-uppdraget är dock förenat med stora risker.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2017-12-14 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under fredagen bjuder Mikael Frisell, chef för I19, in till en medaljceremoni i Arvidsjaur. Det är personal som ingått i Försvarsmaktens insatsstyrka i Mali som ska uppmärksammas.

På plats finns bland andra regeringsrepresentanten Mats Andersson, statssekreterare i statsrådsberedningen (en av Stefan Löfvens närmaste medarbetare).

Personalen är väl värd att medaljeras. Den svenska insatsen i Mali är stor och betydelsefull.

Sverige bidrar med ett underrättelseförband, ett flygtransportförband och en nationell stödenhet, sammanlagt ungefär 310 personer.

De är verksamma inom ramen för den FN-ledda operationen Minusma (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali).

Syftet är att stödja den maliska regeringen och verka för fred, dialog, försoning och minskade spänningar i det orosfyllda landet.

För den som vill fördjupa sig i verksamheten finns bra informationskällor.

Försvarsmakten skriver regelbundet på sin hemsida och i en särskild Maliblogg. På Youtube finns dessutom en del filmer om de svenska soldaternas arbete.

Det är ett mycket farligt uppdrag. Hittills har över 50 FN-soldater mist livet, dock ännu ingen svensk.

Alternativet till FN-engagemanget vore emellertid värre. Det vore att lämna Malis legitima regering ensam i kampen mot islamistiska terrorister och extremister.

Följden skulle bli större oro, ökat mänskligt lidande, ännu större flyktingströmmar i världen och ökad internationell osäkerhet.

Ett enigt sammansatt utrikes- och försvarsutskott i riksdagen har dessbättre sagt klart ja till Sveriges medverkan i FN-operationen i Mali. Det är glädjande att insatsen inte blivit ett inrikespolitiskt slagträ utan att de svenska soldaterna, som riskerar sina liv i Mali, har full uppbackning från de folkvalda i riksdagen.

Läs mer om