På Facebook skriver civilminister Ida Karkiainen (S), Haparanda, om sin valturné i Norrlands inland.
Hon har besökt bland annat Arvidsjaur, Sorsele och Vilhelmina för att tala om den socialdemokratiska regeringens arbete för att förstärka den statliga närvaron och servicen runtom i landet.
Det är en politik som står i bjärt kontrast till det borgerliga styret 2006-2014. När Fredrik Reinfeldt (M) var regeringschef beskrevs det som "kompetensurlakning" att flytta statliga verksamheter från kungliga huvudstaden till andra delar av landet.
Istället koncentrerades allt fler statliga funktioner och jobb till 08-området samtidigt som det skedde stora neddragningar i landets minsta kommuner.
Statskontorets rapport ”Statliga myndigheters lokalisering” ger svart på vitt. Under åren 2008-2014 försvann hela 133 statliga arbetsställen på mindre tätorter (orter som har en befolkning under 10 000 personer)!
Under samma period tillkom 45 nya statliga myndigheter, varav hela 34 lokaliserades till Stockholmsområdet!
Efter Socialdemokraternas återkomst i regeringsställning 2014 har den statliga förvaltningspolitiken fått en ny inriktning.
• Statliga verksamheter och ungefär 2 000 statliga jobb har omlokaliserats från Stockholm till andra delar av landet – däribland Polarforskningssekretariatet som fick nytt säte i Luleå.
• Det har tillkommit 36 nya statliga servicekontor, bland annat i Jokkmokk, Överkalix och Boden.
• Dessutom har det skett en kraftig utbyggnad av polisutbildningen, vilket innebär att det sakta men säkert blir fler poliser i hela landet.
Det betyder verkligen inte att alla problem är lösta. Men det är initiativ som leder åt rätt håll.
Politiken har fått ett "Hela Sverige"-perspektiv som inte fanns under den moderatledda regeringen. Då kretsade i princip all politik kring att sänka skatten för den urbana medelklassen, inte runt behoven av att förbättra den offentliga servicen och välfärden i alla delar av vårt avlånga land.
Det var viktigare med nya RUT- och jobbskatteavdrag än att investera i statliga servicekontor i landets gles- och landsbygdskommuner.
Politikskiftet efter 2014 visar vikten av att det finns personer som Ida Karkiainen, Eva Nordmark, Anna-Caren Sätherberg, Tomas Eneroth och Peter Hultqvist i regeringen – det vill säga folk som har förankring i Norrland, Dalarna, Småland och det Sverige som finns utanför storstadsregionerna och som förstår vikten av att tillvarata tillväxtkraften i hela landet.
Lanti(S)arna har gjort skillnad. Nu är det bara att hålla tummarna för att de även får förnyat förtroende efter valet 11 september och att utbyggnaden av de statliga servicekontoren kan fortsätta.
Det finns fortfarande många vita fläckar kvar att täcka. Arbetet för att stärka den statliga närvaron måste gå vidare – i Kalix, Älvsbyn och många andra kommuner i vårt avlånga land.