I allmänhetens tjänst

PUBLIC SERVICE. Den parlamentariska public service-kommittén är enig om finansieringen av SVT, SR och UR. På bilden syns ordföranden Sture Nordh, Ida Karkiainen (S) och Olof Lavesson (M).

PUBLIC SERVICE. Den parlamentariska public service-kommittén är enig om finansieringen av SVT, SR och UR. På bilden syns ordföranden Sture Nordh, Ida Karkiainen (S) och Olof Lavesson (M).

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Ledare2017-10-31 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Beskeden från parlamentariska public service-kommittén kommer inte som en överraskning. Under hela hösten har det förekommit medieuppgifter om att kommittén vill skrota tv-licensen och ersätta den med en tv-skatt för alla. Nu är också politiker från höger till vänster helt eniga om den inriktningen.

I sedvanlig ordning ska förslaget beredas i regeringen och diskuteras. Men det är svårt att tro att regering och riksdag kommer att fatta ett radikalt annorlunda beslut än partiernas företrädare i kommittén.

Den tekniska utvecklingen har redan sprungit ifrån det gamla licenssystemet som bygger på hushållens innehav av tv-apparater.

En snabbt växande skara människor numera på SVT eller lyssnar på SR via datorer, surfplattor eller mobiltelefoner. Dessutom bedöms så många som 11-15 procent av de svenska tv-hushållen helt skolka från tv-licensen.

Därför behövs ett nytt system för att trygga finansieringen av en högkvalitativ television och radio i allmänhetens tjänst.

Det är även glädjande att regerings- och allianspartierna enats om finansieringsformerna. Det borgar för långsiktig stabilitet – och att eventuella regeringsskiften inte kommer att förändra förutsättningarna för SVT, SR och UR.

Det är bra. Public service blir allt mer viktigt i ett övrigt starkt kommersialiserat, snuttifierat och storstadsfixerat medielandskap. Det behövs god samhällsjournalistik, dramaproduktioner, sportbevakning, nöjesprogram och annat som speglar hela Sverige – inte bara de röst- och resursstarka.

Kommersiella tv-kanaler, som bara har reklamintäkter för ögonen, kommer inte att ta ansvar för att producera smala men viktiga program som Oddasat eller Uutiset.

Av begripliga skäl skapar dock kommittébetänkandet oro i Kiruna.

Radiotjänst har länge varit en stor, viktig och kvinnodominerade arbetsplats i gruvsamhället. Men kommittébetänkandet innebär att både Radiotjänst och det gamla kontrollsystemet avvecklas. Istället ska den nya tv-skatten hanteras av Skatteverket. Det är en mycket kännbar förlust för den lokala arbetsmarknaden. Det handlar om en direkt förlust av 130 arbetstillfällen plus kringeffekter.

Därför måste politikerna i regering och riksdag hörsamma kraven från fackförbundet Unionen och Kiruna kommun om ersättningsjobb. Fackförbundet pekar på att det finns goda förutsättningar att etablera annan statlig verksamhet i Malmfältskommunen. Det finns redan färdiga lokaler, utrustning och kompetent personal med vana att hantera stora datamängder.

”Det är bara att byta flagga och sedan kör vi, så det borde vara en ganska billig investering. Vi vet att nuvarande regering har utlokaliseringsprojekt på gång och vi förutsätter att Kiruna finns med på den listan om förslaget blir verklighet”, säger August Tapojärvi, Unionens lokala företrädare.

Tidigare i år har Arbetsförmedlingen flyttat sin nya kundtjänst och 100 arbetstillfällen till Lycksele. Häromveckan kom även beskedet att Vattenfall etablerar ny verksamhet i Jokkmokk för de förlorade jobben vid bolagets fakturahantering. En liknande statlig uppställning behövs för Kiruna i det här läget. Kommunen måste kompenseras för förlusten av Radiotjänst.

Läs mer om