Det är ändå positivt att mötet blir av. För bara ett drygt halvt år sedan duggade krigshoten tätt. Kommunistdiktaturen provsköt 23 långdistansmissiler i fjol och fortsatte med sina allt kraftfullare kärnprovsprängningar.
USA:s president Donald Trump kallade Kim Jong-Un för den ”lille raketmannen” och hotade landet med ”eld och raseri som världen aldrig tidigare sett”. Kim Jong-Un kontrade med att kalla Trump en ”mentalt sinnesrubbad gamling”.
Sedan hände något. Nordkorea vandrade in tillsammans med Sydkorea till invigningen av vinter-OS i Pyeongchang. Kim Jong-Un mötte sin sydkoreanska kollega Moon Jae-In vid gränsen och de lovade att arbeta för avspänning och fred. Nordkorea förstörde en testanläggning för kärnvapen och tonläget skruvades ner.
Men det är två egofixerade och lynniga stridstuppar som möts i en diplomatisk balansakt på slak lina. I slutet av maj ställde Trump in det planerade toppmötet i ett personligt brev till den nordkoreanske presidenten. Ett ödmjukt svar från Pyongyang fick Trump att ändra sig igen. Nu är plötsligt Kim Jong-Un ”smart, älskvärd och mycket hedervärd”.
Nu kan ett första möte mellan de två statscheferna enligt Trump sluta med ett ”underbart resultat”. I nästa ögonblick hävdar Trump att det kan bli ett kort möte och twittrar att ”kanske gör vi en deal, kanske inte”.
I normala fall förbereds ett sådant här toppmöte i flera år. Ledarna träffas när det mesta är klart för att underteckna ett färdigt avtal och göra ett symboliskt handslag. Här börjar man i andra änden utan att några problem är lösta.
Trumps sätt att förhandla inger inte förtroende. Han är inte beredd att göra några eftergifter utan ställer i stället ultimatum. Han gör tidigare vänner till ovänner genom att alltid sätta USA:s intressen först. Som i helgen när han spräckte G7-samarbetet genom att vägra skriva under det gemensamma uttalandet.
Han retade upp övriga stormakter genom att bjuda in Ryssland i värmen igen. Han förolämpade de andra ländernas ledare och anklagade dem för att ha rånat ”spargrisen” USA genom ”usla” handelsvillkor. Nu vill han ensidigt diktera villkoren och det är en usel förhandlingsmetod.
Den taktiken kommer inte att fungera här. Nordkorea kommer inte att acceptera en omedelbar och total nedrustning av sina kärnvapen. Det är kärnvapnen som gett landet en förhandlingsposition och en möjlighet att träffa världens mäktigaste man.
I utbyte kräver Kim Jong-Un upphävda internationella sanktioner, att USA:s militära styrkor lämnar Sydkorea och att Nordkoreas säkerhet garanteras. Dessutom vill han ha respekt från USA:s president och det kan han möjligen få. Men att Trump skulle gå med på Kim Jong-Uns krav är högst osannolikt. Förbered er därför på att toppmötet inte blir någon succé.