Hur ska Kristersson hantera SD?

Historien om Moderaternas inställning till demokratin är ännu inte färdigskriven

Trots att Sverigedemokraterna hyllar antidemokraten Donald Trump säger Ulf Kristersson i SVT:s 30 minuter att det inte går att ifrågasätta ”svenska partiers demokratiska ryggrad”.

Trots att Sverigedemokraterna hyllar antidemokraten Donald Trump säger Ulf Kristersson i SVT:s 30 minuter att det inte går att ifrågasätta ”svenska partiers demokratiska ryggrad”.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ledare2021-01-28 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Demokratin i Sverige fyllde 100 år i veckan. Moderaterna, som först hette Allmänna valmansförbundet, bildades 1904 med målet att stoppa arbetarrörelsens framfart med krav på allmän och lika rösträtt. Genom åren har Moderaternas inställning till sitt eget agerande vid demokratins införande förändrats. Från att i sina tidiga jubileumsböcker hylla partiets agerande till att senare försöka sudda ut att partiet någonsin varit emot demokrati.

Nu har Moderaternas inställning till demokratin hamnat i fokus igen, då M närmat sig Sverigedemokraterna allt mer den senaste tiden. Efter attacken mot Kapitolium, som avbröt godkännandet av ett val och som kostade fem människor livet, har det högerextrema hotet mot demokratin aktualiserats. Sverigedemokraterna har inte gjort det lätt för moderatledaren Ulf Kristersson, eftersom SD valde att nominera Trump till Nobels fredspris och nu, efter stormningen, fortsatt uttala sitt stöd till Trump.

Trots att Sverigedemokraterna hyllar en antidemokrat säger Ulf Kristersson i SVT:s 30 minuter att det inte går att ifrågasätta ”svenska partiers demokratiska ryggrad”. Men bör inte alla med en demokratisk ryggrad glädjas åt att antidemokraten Trump förlorade? Jimmie Åkesson har tidigare vägrat välja mellan Orban och Merkel samt mellan Macron och Putin. För en demokrat hade valet varit enkelt.

Kristersson hävdar att Sverigedemokraterna har förändrats och mognat. Och jo, de har förändrats. Efter kampanj från Svenskt näringsliv står de nu närmare Moderaterna i en rad frågor, som vinster i välfärden och energipolitik millimeter. SD präglas inte längre av järnrörsskandalen. Erik Almqvist, som då tvingades bort från partiet, har nu en youtubekanal tillsammans med före detta företrädare för högerextrema Nationaldemokraterna. Där har riksdagsledamot Björn Söder (SD) medverkat.

Istället för järnrörsskandal hade partiet i höstas en järnrörsbombsskandal när en kommunpolitiker i Uppland, med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, hittades med en bomb i sitt hem. Tidigare har SD på pappret försökt hålla ett visst avstånd till andra högerextrema. Men i SD:s egna youtubekanal används nu samma gäster, vinklar och ämnen som på andra högerextrema kanaler.

Rasismen fortsätter att frodas i SD. David Baas, journalist på Expressen, skrev efter Kristerssons intervju en text där han påpekade att så sent som i höstas stängdes en riksdagstjänsteman av efter att ha hyllat Hitler. Men samtidigt sitter flera andra riksdagsledamöter som uttryckt sig rasistiskt kvar.

Man kan ju fråga sig varför det hela tiden dyker upp företrädare för SD som uttryck sig rasistiskt? Är det bara otur? Eller beror det kanske på att de fortfarande är ett rasistiskt parti? I dagens debattklimat verkar det dock anses vara polariserande och därmed farligt för demokratin att påpeka detta.

Demokratin fyller 100 år. Historien om Moderaternas inställning till demokratin och antidemokratiska tendenser är inte färdigskriven. Att försvara och att i regeringsställning göra sig beroende av SD är inte en särskilt klok strategi för att bevara demokratin. Moderater och kristdemokrater tycker inte om att höra det, men det måste sägas.