Förra veckan presenterades årets sommarvärdar i sommar i P1. Visst ska det bli skönt att ligga i en hängmatta och lyssna till Greta Thunberg, Anders Tegnell och Yngve Gustafsson (professor i geriatrik vid Umeå universitet)!
Men hur många entreprenörer tror Sveriges Radio att vi ska orka lyssna på? Åtminstone fyra entreprenörer och en företagsledare. Dessa personer brukar mer eller mindre komma med samma berättelse. Något om hur allt började, att det var tufft men att de jobbade hårt och de trodde på sin idé. Poängen är ofta att om vi anstränger oss kan vi också bli entreprenörer precis som dem.
Niklas Adalberth, medgrundare till Klarna, säger att hans ”sommarprat kommer att handla om hur jag trixade mig igenom min uppväxt, hur jag gick från skuldsatt till ekonomiskt oberoende”. Visst har vi hört det förut? Efter en historisk vår där vi svart på vitt sett att samhället stannar om inte undersköterskor, busschaufförer, lastbilschaufförer, lagerarbetare och städare går till jobbet - hade vi inte kunnat förvänta oss några fler arbetare på listan över sommarpratare?
Det handlar om yrken som setts ner på eller gömts undan under en lång tid men som denna vår stått i centrum och skrivits upp på myndigheternas listor över ”samhällsviktiga yrken”, som ska garanteras tester samt förskola och skola åt sina barn före andra. Däremot har vi inte sett ”entreprenör” eller ”influencer” nämnas på dessa listor.
När krisen kom var det inte Doktor Kry eller Hedda Care vi vände oss till. Det var vårdpersonalen, och alla yrken i vårdens gigantiska ekosystem, som genom otroliga ansträngningar såg till att alla som behövde vård fick det. Eveline Jacobson, specialistsjuksköterska i intensivvården, ska sommarprata. Det blir intressant! Men det finns många fler berättelser från denna vår som hade varit intressanta att höra.
Men att ingen undersköterska, trots att de är landets största yrkesgrupp och har stått i centrum under krisen, ska sommarprata är märkligt. Hur är det att, med bristande resurser och få kollegor, vårda äldre som gått bort utan möjlighet att ta farväl till anhöriga?
Det hade också varit intressant att lyssna till de som på kort tid ställt om industriproduktionen för att leverera skyddsutrustningen till vården. Eller på de flygvärdinnor nu skolar om sig till vårdpersonal. Fler röster och nya berättelser hade behövts för att fräscha upp en något trött uppsättning av sommarpratare.
Dessutom har SR, i år igen, lyckats hitta fler sommarpratare utanför Sverige än norr om Stockholm. Tyvärr är kritiken inte ny, så här har det sett ut många sommar. Endast fem procent av de människor som syns och hörs i public service-tv är från arbetarklassen, det kunde en rapport från tankesmedjan Katalys visa redan 2018.
Givetvis spelar det roll om arbetarklassen osynliggörs i public service samtidigt som de hånas i program som Lyxfällan där reklam för företag som Klarna rullar varje reklampaus. Det påverkar vems problem och vilka perspektiv som lyfts i den politiska debatten.