Hur man än vänder kartan hamnar Stockholm i centrum

"Från stagnation till expansion" - så beskrivs norra Sverige. Det är en förenklad och inte helt riktig bild av vår del av landet.

Det är allvarligt att regerings samordnare, som ska slå vakt om Norrbottens och Västerbottens intressen, har en starkt förenklad bild av norra Sverige, skriver Jonas Bergström.

Det är allvarligt att regerings samordnare, som ska slå vakt om Norrbottens och Västerbottens intressen, har en starkt förenklad bild av norra Sverige, skriver Jonas Bergström.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2021-03-12 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Kartan ritas om med stora satsningar i norr”, så löd en rubrik i DN nyligen. Och med att kartan ritas om menar de inte bildligt utan bokstavligt. I en intervju med Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställningar vid större företagsetableringar och expansioner i Västerbotten och Norrbotten, berättar Larsson att han nyligen tog till ett trick för att få medarbetare på ett departement att släppa ”ett antal mentala spärrar”. Han vände upp och ner på Sverigekartan.

Först när norra Sverige hamnar i söder kan statliga tjänstemän alltså förstå att det finns värde även i den norra landsändan? Intill den upp och nedvända kartan står det inspirerande rubriker som ”Det nya Sverige” samt ”Från stagnation till expansion”.

När Larsson vänder upp och ner på kartan vänder det sig även i en norrlännings mage. Den bild han, som har en viktig roll i regeringskansliet för norra Sverige, har är inte riktig. Självklart finns det delar av norra Sverige som avbefolkats under en lång tid och som har stora problem. Men att hela norra Sverige nu går från ”stagnation till expansion” är helt enkelt inte sant.

För det första finns det såklart många orter och företag som växt under en lång tid. För det andra är det inte heller alla orter i norr som nu kommer att expandera, snarare är det så att stora nyetableringar riskerar att bidra till att vissa orter dör ut snabbare.

I det uppdrag Larsson fått av regeringen ingår det att ha nära kontakt med regioner och kommuner. Vad hoppas han få ut av samarbetet? ”Vid första samtalet jag hade med regionen i Västerbotten frågade jag till exempel vad Norrlandsoperan kan göra för Northvolt”.

Norrlandsoperan har alltså bara ett värde om det hjälper batterifabriken i Skellefteå. Att finns institutioner i norra Sverige som kan skapa kultur, precis som det görs på operan, tycks ha ett sekundärt värde.

Men även DN förtjänar en känga. ”Fram till nyligen sågs regionen av utomstående som en plats i Europas periferi” står det i texten. Är det DN:s egna perspektiv som beskrivs? Är det därför de tycker en tafflig powerpoint-bild med en upp och nedvänd Sverigekarta förtjänar så mycket uppmärksamhet?

Sedan ställs en fråga: ”Även om elen räcker i norr, hur mycket blir det kvar att föra över till södra Sverige?” I själva verket bör en helt annan fråga riktas till energiminister Anders Ygeman (S) och lokala politiker i södra Sverige: hur ska vi lösa behovet av el i hela landet som tillkommer när varje watt som produceras i norr kommer att behövas där?

DN är Sveriges största dagstidning, det har gått otroligt bra för DN under 2020. Tidigare har chefredaktör Peter Wolodarski talat om att anställa fler journalister i norra Sverige. Den här artikeln visar varför det är dags att göra det nu, i alla fall om man gör anspråk på att täcka hela Sverige.

Ännu allvarligare är det att regerings samordnare, som ska slå vakt om Norrbottens och Västerbottens intressen, har en starkt förenklad bild av norra Sverige. För allas skull kan vi hoppas att vi slipper ta del av sådana här pinsamheter framöver. För oavsett hur DN och regeringens egna samordnare vrider och vänder på kartan tycks Stockholm alltid hamna i centrum.