Högergir som kan gagna S

Den nye M-ledaren. Ulf Kristersson bryter med Reinfeldts linje på en rad centrala områden.

Den nye M-ledaren. Ulf Kristersson bryter med Reinfeldts linje på en rad centrala områden.

Foto: Kicki Nilsson/TT

Ledare2017-10-14 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nya Moderaterna.

Så står det högst upp på hemsidan, moderaterna.se. Det gamla slagordet har hängt med. Men på en rad punkter har politiken förändrats.

Vid stämman i Örebro, som pågår till och med söndag, försöker ombuden att bryta den negativa trenden för partiet.

I valet 2010 fick Moderaterna 30,06 procent av rösterna, det klart bästa resultatet i modern tid. I en rad opinionsmätningar blev M landets största parti. För Socialdemokraterna var det svårt att bli av med den ledartröja man haft i många årtionden.

Men efter valförlusten 2014 och Reinfeldts mycket hastiga sorti från partipolitiken har det varit motigt. Nu ställs stora förhoppningar på att Ulf Kristersson och hans nygamla gäng ska leda partiet mot nya höjder. Och det är uppenbart att man nu satsar på en klassisk högerpolitik och tar adjö av Reinfeldtepoken.

Ett exempel gäller Arbetsförmedlingen. Den gamle ledaren Bo Lundgren, som i många avseenden var en typisk högerpolitiker, pläderade för att man skulle skrota Af. Men Reinfeldt och Anders Borg ville annat. En av ministrarna i den M-ledda regeringen deklarerade att hon blivit kollektivavtalsfantast. Nu är man tillbaka till den gamla linjen, den som Lundgren drev.

Under stämman framfördes också krav på reformering av arbetssätten och lönebildningen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson betecknar de nya tongångarna från M som en ren krigsförklaring. Om Alliansen gör verklighet av M-kraven varnar LO-ledaren för ”mycket allvarliga konsekvenser”.

På punkt efter punkt spolas Reinfeldts linje (som ju var mycket framgångsrik) och en nygammal högerpolitik formas. Målet är att budskapen dels ska locka tillbaka väljare som gått till Sverigedemokraterna, dels få utvandrare till Centerpartiet att återvända hem. Hur denna inbördes kamp påverkar borgerlighetens inre liv återstår att se.

Efter valet i Tyskland skrev Göran Greider i ETC att politiken i det landet behöver en konflikt mellan vänstern och högern. Efter fyra års samregerande upplevde många väljare de två stora partierna som en grå massa. Analysen kan också överföras till Sverige. Därför kan man förmoda att strategerna i det socialdemokratiska partihögkvarteret inte alls oroas av bulletinerna från Örebro. S har ju mycket rutin på att bekämpa gammal högerpolitik men avgjort svårare att hantera borgerliga politiker som säger sig älska kollektivavtal. Valrörelsen 2018 kan därför utvecklas till en kamp mellan en traditionell höger och en traditionell socialdemokrati. För Sverigedemokraterna och småpartierna är det givetvis en klar nackdel.

Men nu är det dags att Moderaterna skrotar det där slagordet Nya Moderaterna. Vad sägs om Gamla Högern?