Hat mot Bianca och kritik mot företag är olika saker

Ju mer enskilda personer blandas ihop med sitt varumärke, desto större risk är det att kritik från konsumenterna övergår i näthat.

Bianca Ingrosso är grundare till smink- och hudvårdsföretaget Caia Cosmetics, som i veckan fått motta kritik (och för Biancas del: tyvärr även hat).

Bianca Ingrosso är grundare till smink- och hudvårdsföretaget Caia Cosmetics, som i veckan fått motta kritik (och för Biancas del: tyvärr även hat).

Foto: Erik Simander/TT

Ledare2021-11-05 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att köpa olika julkalendrar har blivit en allt vanligare sak att ägna sig åt. Det finns kalendrar med sexleksaker, smink, hudvård, te, ost, choklad, vin och annat gött eller lyxigt. Kalendern innehåller då tjugofyra luckor med olika produkter inuti. Det är förstås inte alltid man gillar varenda grej, men en del av spänningen är ju att bli överraskad. Annars hade man ju bara köpt de produkter man redan visste att man ville ha. Det ska folk komma ihåg när man kritiserar innehållet.

Under förra veckan kom smink- och hudvårdsföretaget Caia Cosmetics ut med sin kalender. Den kostade närmare 1800 kronor, men värdet på produkterna sades skulle uppgå till närmare 3600 kronor. När kalendern väl var ute valde flertalet youtubers att öppna varenda lucka för att recensera innehållet. Reaktionerna var blandade, men många ansåg att kalenderns innehåll inte levde upp till förväntningarna.

Caia Cosmetics grundare är influencern Bianca Ingrosso, som genast fick sin beskärda del av arga kommentarer. Efter kritiken mot kalendern gick hon ut på sin story på Instagram för att meddela att hon tar till sig av kritiken men att hon aldrig accepterar rent hat. Och det är här det blir trixigt.

Vårt samhälle går i en riktning där talespersoner blir allt mer betydande på alla områden. Talespersonerna syns allt mer, för politiska partier (exempelvis partiledarna), för aktivismen (exempelvis Greta Thunberg), och för företag (exempelvis Bianca Ingrosso). Detta är en naturlig riktning vi tagit i och med sociala mediers intåg i våra liv. Men den är också stundvis skadlig.

Följare i sociala medier gillar när man får hänga med i sådana personers dagliga liv. När bilder på Stefan Löfven (S) som höll i en hundvalp spreds häromveckan höll internet på att brista. Enbart bilder på en Löfven med en valp får antagligen inte folk att direkt gå och rösta på sossarna, men gullighetsfaktorn ska inte helt avfärdas. Vi gillar folk som går att relatera till, som vi tycker är coola eller verkar trevliga. Genom sociala medier kan varenda känd person nu själv välja hur de ska visa upp sig själva, något kändisar inte kunde förr när de bara figurerade på löpsedlar.

Caia Cosmetics tjänar på att ha Bianca Ingrosso som ansikte utåt för varumärket. Detta är influencern väl medveten om. Att hennes liv, på gott och ont, är så publikt är också ett sätt för henne och hennes företag att tjäna pengar. Men det får också väldigt trista konsekvenser.

Som konsument har man laglig rätt att vara missnöjd med en vara, att anse att det förekommit falsk marknadsföring, eller att tycka att produkten inte lever upp till sagda standard. Det är okej att känna sådana saker, och upp till de som tolkar lagar (med andra ord inte undertecknad) att avgöra om företaget agerat fel. Men att direkt ge sig på en enskild person är inte okej.

Företag är ansiktslösa och verkar för att tjäna pengar på vår konsumtion. Dessa ska man som konsument kunna kritisera, vilket blir svårare när det kan blandas ihop med (och övergå i) hat mot enskilda personer. Ju mer talespersoner sammanförs med de saker de marknadsför desto otydligare blir dessa gränsdragningar, något som tyvärr gissningsvis kommer att bli allt vanligare. Detta skapar problem för både konsument och talesperson i förlängningen.