Har inte oppositionen funderat på valresultatet?

Om Alliansen siktar på maktövertagande i Piteå borde de rimligtvis ha gjort upp en plan för hur de ska förhålla sig till SD.

Håkan Johansson (M) konstaterar att det blir svårt för Alliansen att själva få majoritet i Piteå, och öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna.

Håkan Johansson (M) konstaterar att det blir svårt för Alliansen att själva få majoritet i Piteå, och öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna.

Foto: Joel Gustafsson

Ledare2021-09-29 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I måndagens Piteå-Tidningen gick att läsa om sprickan i Alliansen i Piteå kommun. Alliansen består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, precis som den gjorde förr på riksplan. Håkan Johansson (M) säger att det troligen krävs fler partier än så för att kunna få ihop en majoritet efter valet.

Inför valet 2022 kommer mest troligt samma situation uppstå i kommunen som det gjorde på riksplan förra valet, alltså att inget block får tydlig majoritet och Sverigedemokraterna får en vågmästarroll. Johansson säger vidare till Piteå-Tidningen att han ser det som svårt att få till ett maktövertagande om Sverigedemokraterna inte är med på båten.

Johansson meddelar att Moderaterna är öppna för samarbete med SD. Det är dock just denna fråga som splittrar Alliansen, trots att Johanssons klarsynta analys med stor sannolikhet stämmer. Alliansen kan nog inte få makten i Piteå utan Sverigedemokraternas stöd.

Centerpartiets Majvor Sjölund säger att hon inte ser ett samarbete med SD möjligt eftersom deras partier ligger så långt ifrån varandra värderingsmässigt, och att C inte tänker förhandla budget med Sverigedemokraterna. De får dock gärna rösta på en allians-budget, men Sjölund säger att det är naivt att tro att ett parti som SD kommer rösta på någon budget de inte får något för.

Liberalernas Ulf Lindström säger också nej till samarbete. Det är förstås intressant med tanke på att Lindström stöttat partiledaren Nyamko Sabunis linje om att det visst går att samtala med SD på riksplan. Kanske är den fina linjen var man definierar samtal och samarbete, men precis som Majvor Sjölund säger så kommer inte SD vilja ge sitt passiva stöd till någon. Varken på riks- eller lokalt plan vad det ser ut. Magnus Häggblad (SD) säger uttryckligen till Piteå-Tidningen att partiet vill ha inflytande.

I grund och botten ska förstås alla partier gå till val på sitt egna valprogram och sina egna idéer. Men det är inte oklokt att ha funderat över potentiella samarbetspartners redan innan. Med tanke på det regeringskaos som utbröt efter 2018 års riksdagsval har samtliga partier i kommunpolitiken i Piteå haft flera år på sig att förbereda sig på och fundera över hur en liknande situation skulle kunna utspela sig lokalt. Det är som sagt ett troligt scenario.

Vilka andra partier som ett parti kan se som samarbetspartners spelar också roll för väljarna, eftersom man som väljare vill veta vilken politik man får ut om man röstar på det ena eller det andra. Om man exempelvis vill ha liberal politik och sedan får sverigedemokratisk, då spelar det roll redan innan man lägger sin röst.

Det mest anmärkningsvärda är förstås att detta inte är något som allians-partierna verkar ha pratat om eller kommit till konsensus kring detta. I opposition har man inte mycket annat att fundera på än hur man ska lyckas hamna i majoritet, och det låter konstigt att de inte snackat ihop sig om en gemensam plan för det.

Än viktigare är förstås att samtliga partier tydliggör om SD är en potentiell samarbetspartner redan innan valresultatet kommit. Just nu verkar som sagt frågan splittra Alliansen, men då bör också Centerpartiet och Liberalerna verka för en plan B. Om SD blir vågmästare, och åtminstone Moderaterna är öppna för samarbete med SD, så kan inte C och L ändra sig sen när valresultatet kommit. Kanske kommer vi se något som liknar ett januari-avtal lokalt?