Världen går just nu igenom den största krisen i modern tid. Vardagen förändras, oron ligger på lur och vi får försaka sådant som vi är vana att göra. Coronapandemin är främst en fråga om liv och hälsa men hela samhället och hela vår kommun påverkas.
Trycket på vård och omsorg ökar snabbt och vår förmåga att leverera välfärd sätts på stora prov. Skolan måste ställa om sina verksamheter. Företag tvingas korttidspermittera eller varsla. Vi ser också att antalet konkurser ökar. Förenings- och kulturverksamhet tvingas ställa in aktiviteter och arrangemang, med en ansträngd ekonomi som följd.
Alla måste vi begränsa våra sociala kontakter. Äldre och personer i riskgrupp tvingas till stora begränsningar eller isolering. Demokratin utmanas då möten ställs in eller skjuts på framtiden då ledamöter i riskgrupp inte kan närvara och de folkvalda församlingarna minskas i antal. Och dessvärre måste vi förbereda oss på att trycket på vården och störningarna på samhället kommer att öka och bli långvariga.
Piteå kommuns arbete med konsekvenserna av Coronapandemin sker lugnt och metodiskt med myndigheternas råd som grund. Arbetet med vård, omsorg och skola har högst prioritet och kommunens alla medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Arbetet med att stötta näringsliv och föreningar pågår och genom täta dialoger skaffar vi oss en bild av aktuellt läge och vi gör allt vi kan för att underlätta.
Men först och främst måste alla se över vad de själva kan göra utifrån sina förutsättningar, och vi ser många fantastiska exempel på hur företag, personer och organisationer kan bidra och hjälpa varandra. Ett stort och viktigt åtagande för kommunen är de investeringar som kommunfullmäktige beslutat om. Den sammanlagda summan för årets investeringar är nästan 250 miljoner kronor och vår ambition är att investeringarna ska genomföras enligt plan. Det bidrar till att hålla hjulen rullande för många lokala aktörer.
Piteå kommun är i stabsläge men har ännu inte aktiverat krisledningsnämnden. Då beslut och åtgärder ännu kan ske inom ordinarie organisation så är bedömningen att det är det bästa i nuläget. På det sättet så har styrelser och nämnder kvar sitt beslutsmandat och de förtroendevalda politikerna är med och tar ansvar inom respektive politik/verksamhetsområde.
Det demokratiska arbetet fortgår. Men läget kan snabbt förändras och då kan kommunstyrelsens ordförande kalla in krisledningsnämnden med mycket kort varsel. Att värna demokratin är extra angeläget i den situation vi befinner oss i. Den politiska organisationen ställer om till digitala möten, medborgardialog kan genomföras via digital teknik och vi vill verkligen hålla det politiska samtalet levande. Men det får ske på andra sätt. Den här texten är ett sätt.
Piteå kommun har genomfört en stor mängd åtgärder för att säkra den egna verksamheten, stötta näringslivet och föreningarna. Fler kommer. Vi är förstås otroligt tacksamma över det stöd som regeringen beslutat om och som innebär 43 nya miljoner till Piteå i år. Det behövs. Nu prövas vi, vårt samhälle och vår sammanhållning. Ytterst handlar det om att rädda liv. Så förutom att hålla huvudet kallt, händerna rena och hjärtat varmt vill vi också säga: Håll i, håll ut och håll ihop! Tillsammans ska vi ta oss igenom det här.