Grattis socialdemokrater!

134 år efter sitt grundande är Socialdemokraterna alltjämt Sveriges största politiska parti.

Hjalmar Branting var Socialdemokraternas partiordförande 1907-1925. Magdalena Andersson har hand om ordförandeklubban i partiet sedan 4 november 2021.

Hjalmar Branting var Socialdemokraternas partiordförande 1907-1925. Magdalena Andersson har hand om ordförandeklubban i partiet sedan 4 november 2021.

Foto: TT:s arkiv/Anders Wiklund

Ledare2023-04-21 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

19-22 april 1889 – alltså i dagarna för exakt 134 år sedan – samlades representanter för ungefär 70 organisationer i en lokal på Tunnelgatan 12 i Stockholm för att bilda ett politiskt parti. Det var främst företrädare för lokala fackföreningar men också för sjuk- och begravningskassor samt socialistiska grupper.

De fyra dagarna blev startpunkten för Sveriges socialdemokratiska arbetarepartiet, eller som det står på valsedlarna "Arbetarepartiet – Socialdemokraterna".

Under decenniernas lopp har politiska motståndare har många gånger talat om att socialdemokratin haft sin historiska roll men att det är andra idéer som hör framtiden till.

Men 134 år efter sitt grundade är Socialdemokraterna fortfarande Sveriges största politiska parti. I riksdagsvalet 2022 röstade 30,3 procent av väljarna på Socialdemokraterna, vilket var nästan tio procentenheter mer än tvåan SD, och i opinionsmätningarna ligger partiet just nu stadigt runt 35 procent.

Överlag gjorde S även starka kommun- och regionval runtom i Sverige.

Efter valet förra hösten återfinns S i styret av 12 av landets 21 regioner samt 155 av Sveriges sammanlagt 290 kommuner. 

Partiets har alltjämt sina starkaste fästen i norra Sverige. Men faktum är att även landets sju största kommuner (Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Örebro och Västerås) samtliga har en socialdemokrat som ordförande i sin kommunstyrelse.

I många av de frågor som väljarna rankar högst har Socialdemokraterna dessutom ett mycket stort förtroende. 

Enligt Valu, SVT;s stora vallokalsundersökning, anser flest väljare att socialdemokratin har bäst politik för jobben, sjukvården, skolan, landets ekonomi, jämställdheten och pensionerna. 

Självfallet finns alltid saker som går att göra bättre och politikområden som behöver vässas. Till exempel hamnade partiet ofta på defensiven när det gäller både energi- och kriminalpolitiken under valdebatterna 2022.

Därför har socialdemokratin ett och annat att begrunda inför framtiden. Men utgångsläget är trots allt ändå ganska bra. 

Det finns goda möjligheter för Magdalena Andersson och Mikael Damberg att göra comeback som statsminister respektive finansminister efter valet 2026.

Det finns andra partier som har betydligt större anledning att rannsaka sin utveckling. Faktum är att bara tre partier noterade en uppgång i riksdagsvalet 2022 (S, MP och SD). Övriga fem riksdagspartier (L, C, V, M och KD) minskade jämfört med valet 2018.

Socialdemokratin är att gratulera. Något rätt gör partiet uppenbarligen ändå. Vi talar om en ovanligt pigg och vital 134-åring.