Mycket talar för att Tyskland kommer att ledas av en stor koalition under den kommande mandatperioden.
Under ett helt dygn gjorde företrädare för kristdemokratiska CDU, systerpartiet CSU och socialdemokratiska SPD försök att lägga grunden för fortsatta samtal, med sikte på att bilda en ny stor koalition. Alternativen till den lösningen är att det bildas en minoritetsregering eller att man utlyser nyval. Förbundskansler Angela Merkel lockas inte av något av de alternativen.
Efter den långa natten i Berlin lyckades man övervinna motsättningarna och lägga en plattform för fortsatta samtal, som syftar till att det åter ska bildas en stor koalition.
Det är de två stora förlorarna i det tyska valet 2017 som nu ska styra landet. CDU tappade 65 mandat (- 8,6 procent) och SPD backade med 40 mandat (- 5,2 procent). CDU gjorde sitt sämsta val sedan 1949 och SPD gjorde sitt sämsta val sedan 1933.
Direkt efter valet sa den socialdemokratiske ledaren Martin Schulz att partiet inte längre skulle delta i något regeringsarbete. Det var ett tämligen självklart ställningstagande efter fiaskot i valet. Men förbundskansler Merkel misslyckades med att skapa en regering tillsammans med det starkt högerinriktade liberala partiet FDP och De gröna. Nyval framstod som en möjlighet och frågan var då om det var givet att Angela Merkel, som blir 64 i år, skulle leda kristdemokraterna. Efter vädjanden återupptogs så samtal med SPD, med sikte på att de två stora partierna i tysk politik åter ska samregera.
Principiellt är det förstås tveksamt att valets två stora förlorare bildar regering. Valet var ju en örfil till Merkel och Schulz men de ruskar bara på sig och kämpar vidare. Att politikens huvudmotståndare, ett stort borgerligt parti och socialdemokraterna, förenar sig är också mycket tveksamt. Det gäller Tyskland och även kommuner i Norrbotten. Risken är att en mer gråmelerad kompromisspolitik framför allt gynnar partier på ytterkanterna.
Men det är ingen rak autostrada fram till en ny bred regering. Socialdemokraterna ska ha kongress nu i januari där den breda koalitionen ska diskuteras och speciellt bland de unga finns ett betydande motstånd mot den lösningen. Partiledaren Martin Schulz auktoritet har tveklöst försvagats efter det usla valet så det kan bli en dramatisk kongress.
I valet i september 2017 fick högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) 12,6 procent av rösterna och blev landets tredje största parti. Att hålla det partiet isolerat är en vällovlig ambition (precis som i Sverige där det gäller att isolera Sverigedemokraterna). Och det kan bli Schulz trumfkort under kongressen och vid medlemsomröstningen om uppgörelsen: en bred koalition kommer att förvisa AfD till en kulen och dyster ensamhet i parlamentet.
Men än är det för tidigt att ropa hej.