Vad sker i de andra partierna? Nog för att Socialdemokraterna har sina bekymmer, det främsta må vara att de uppfattas som ansvariga för politik som det egentligen är Centerpartiet och Liberalerna som krävt att S genomför och därmed hela tiden står och stampar i någon slags otacksam svekdebatt, men samtliga riksdagspartier skulle nog kunna anses vara i någon form av kris.
Miljöpartiet har sedan länge haft identitetskris. Det hela började med att de blev erbjudna plats i den första regeringen Löfven, och därmed blev ett regeringsparti snarare än ett aktivistparti. Det är svårt att vara aktivister och samtidigt ta ansvar för Sverige, och när Januari-avtalet förhandlades verkade Miljöpartiets viktigaste princip vara att över huvudtaget få vara kvar i regeringen, och det politiska innehållet åsidosattes.
Miljöpartiet borde öka i opinionen. Klimatet är mer i ropet än någonsin i och med Greta Thunberg och Fridays for Future, och effekterna av global uppvärmning har synts än mer tydligt i form av skogsbränder och så vidare. Ändå haltar partiet, som utan tvekan är i kris. Ett annat parti som är i tydlig kris är Liberalerna.
Liberalerna som parti har länge legat och guppat på fyraprocentsspärren till riksdagen, men något som hållit Liberalerna ovanför ytan var just att de ingick i Alliansen, regeringsalternativet som de gick till val på ihop med Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Många moderater under denna tid stödröstade på de mindre partierna i Alliansen för att hålla dem kvar i riksdagen.
Nu när Liberalerna som parti inte längre stöttar Moderaterna kan de inte räkna med stödröster. Inte heller från S-väljare, trots att L nu samarbetar med S, eftersom sossar mest är irriterade på Liberalerna för att ha försatt dem i den knepiga sits Januari-avtalet innebär för S. Dessutom kommer nog de flesta mittenväljare som vill stödrösta på något parti lägga sin röst på S för att garantera att Sverigedemokraterna inte blir största parti.
Moderaterna är ännu ett parti som är i uppenbar kris. De enda politiska utspel som M gör nu för tiden är populistiska uttalanden i invandringsfrågor, vilket får M att bara framstå som en blek kopia av Sverigedemokraterna. Därtill lägger Moderaterna in förslag om att matbutiker borde få sälja starkare alkoholdrycker. Oseriöst, men också sorgligt.
Moderaterna är ett parti som utan tvekan verkar ha tappat sin politiska kompass sedan valförlusten 2014, byten av partiledare, och ännu en valförlust 2018. Nu samarbetar Moderaterna med vilka partier som helst bara för att försvaga sittande regering. Det kanske är taktiskt, men någonstans lär ju väljarna undra vad för politik som Moderaterna egentligen står för.
Kan det vara så att det rentav är partipolitiken i Sverige som är i kris? Och hur tar man sig ur en kris? De enda partier som inte verkar ha någon form av kris i dagsläget är ju Sverigedemokraterna, och kanske Vänsterpartiet. Detta kan mycket väl bero på att dessa partier inte aspirerat på regeringsmakten, utan mera “kör sitt eget race”. Men ett politiskt parti bör alltid söka makten.
Utan makt går det inte att genomföra sin politik. Men utan politiskt innehåll blir makten helt irrelevant. Denna ekvation är vad samtliga riksdagspartier behöver reda ut internt inför valet 2022. Annars kommer krisläget vara långt ifrån över för samtliga.