Det hela började på Reddit-forumet Wall Street Bets i september 2019. En användare skrev ett inlägg om sitt aktieinnehav i GameStop, butikskedjan som säljer tv- och dataspel, och som numer stängt alla sina butiker i Sverige. Först fattade ingen vad hen menade. Men användaren fortsatte att posta och skämta om GameStop en gång i månaden.
Ett fenomen som kallas ”shorting” eller blankning, är spekulation i att en aktiekurs ska falla. Förenklat innebär det att man lånar en aktie från någon som man sedan säljer på marknaden. Senare köper man tillbaka aktien igen och förhoppningsvis till ett lägre pris. Det visade sig att GameStop var blankat till långt över 100 procent, det hade alltså sålts mer aktier än det fanns i företaget.
På Reddit spreds uppmaningar och allt fler började köpa aktier i GameStop, vilket satte i gång en spiral. När priset steg uppstod problem för hedgefonderna. Antingen måste de hoppas på att aktiekursen ska gå ner senare, eller så tvingas de till att köpa tillbaka aktierna med förlust. När de fick panik och började köpa tillbaka aktier sköt kursen i höjden. Vissa började varna för att vanliga människor nu också skulle kunna förlora pengar.
I ett viralt inlägg på Reddit förklarade en användare att han varit fattig i hela sitt liv. Han, som aldrig haft något, tänkte inte låta sig skrämmas till att sälja över rädsla att förlora några hundra dollar. Istället hälsade han till alla på Wall Street: ni tror att ni har kontroll, det har ni inte. En annan användare som valde att sälja sina aktier skrev att han älskade Reddit-forumet och visade upp kvitto på att han nu betalat tillbaka alla sina studieskulder.
Hedgefonderna som blankade tog en hög risk. Men de är inte villiga att ta konsekvenserna för sitt risktagande. När aktiekursen sköt i höjden skapades tryck mot Robinhood, en app som inte tar ut någon tradingavgift och som därför blivit populär. Robinhood tog bort möjligheten att handla med aktien. Människor började då ge appen dåliga recensioner, men Google gick in och tog bort tusentals recensioner.
Nasdaq:s VD, som annars är för en fri marknad, började nu kräva att finansinspektionen skulle utreda och började också tala om reglering – trots att Nasdaq alltid annars varit stark motståndare till reglering. Detta grundades förstås i en rädsla att detta ska kunna ske på fler aktier. Vita huset meddelade också att de övervakade situationen.
Det allra mest talande uttalandet är ändå från Sverige. ”Jag tycker att det är ganska otäckt att småsparare och vanliga människor kan påverka marknaden på det här sättet” säger Mohammed Salih på Aktiespararna till SVT. Det är där skon klämmer. De rikaste manipulerar marknaden hela tiden, men när vanliga människor handlar aktier på ett sätt som inte passar eliten blir det alltså ett problem.
Den fria marknaden visar sig återigen inte vara särskilt fri. Den är fri när den gynnar de rikastes intressen. De rikaste kommer också vara emot reglering när det inte gynnar dem och för reglering när det gynnar dem. Längre än sitt eget intresse sträcker sig inte deras ideologi. Tacka Reddit-forumet för att detta avslöjades ännu en gång.