Försvaret måste stärkas

Det finns behov av ökad militär närvaro även i norra Sverige.

På bilden syns tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) under ett besök på det militära övningsfältet i Kalixfors, cirka en mil söder om Kiruna, i mitten av mars.

På bilden syns tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S) under ett besök på det militära övningsfältet i Kalixfors, cirka en mil söder om Kiruna, i mitten av mars.

Foto: Lars-Ola Marakatt

Ledare2022-11-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under tisdagen överlämnade överbefälhavaren Micael Bydén sina råd till regeringen om hur Försvarsmakten bör utvecklas framåt. 

Det är inte svårt att instämma i ÖB:s slutsats om att Sverige behöver fortsätta att stärka sin försvarsförmåga. Rysslands alltmer aggressiva och oförutsägbara agerande gör det nödvändigt att höja garden. 

När Ryssland använder sitt krigsmaskineri för att försöka ändra internationellt erkända landgränser i Europa så har dessvärre säkerhetsläget allvarligt försämrats.

Folkrätten är det system som vi har för att upprätthålla ett civiliserat umgänge mellan världens stater. Bland annat kräver den respekt för FN-stadgans regler om varje stats suveränitet, territoriella integritet och politiska oberoende. Vidare förbjuder den väpnade angrepp, våldsanvändning och hot om våld mot andra stater. 

Det är principer som samtliga medlemsländer i FN – inklusive Ryssland, en av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd – har kommit överens om för att skapa en bättre och fredligare värld för oss alla.

Men för Vladimir Putin spelar dessa internationella överenskommelser och spelregler inte längre någon roll.

Gång på gång – i Georgien 2008, på Krimhalvön 2014 och genom det fullskaliga angreppet på Ukraina 24 februari i år – har Ryssland struntat i folkrätten och agerat som den värsta sortens gangster.

Putins regim representerar en råhet och brutalitet som är fjärran från det som vi brukar beteckna som ett anständigt och ordnat umgänge mellan människor och nationer.

Det är mot den förfärliga bakgrunden vi ska se både upprustningen av den svenska försvarsförmågan och Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

Förändringarna i försvarskapaciteten börjar nu även bli påtagliga i hela Sverige, inklusive Norrbotten. Fler värnpliktiga utbildas vid I 19 och Artilleriregementet i Boden samt F 21 i Luleå. Norrlands dragonregemente K4 i Arvidsjaur återinvigdes i september 2021. 

Under ett besök i Kalixfors i mars flaggade dessutom dåvarande försvarsministern Peter Hultqvist (S) för ytterligare förstärkningar av den militära närvaron i övre Norrland. ÖB begär nu att det ska ske genom etableringen av ett detachement i Kalixfors.

Det handlar redan om mycket stora resursförstärkningar – och mer kommer. Försvarsanslagen höjs med 40 procent under perioden 2021-2025, vilket är den största procentuella ökningen sedan 1950-talet.

Det är dock svårt att se en annan handlingsväg i detta för världen dystra läge. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har beskrivit det som nu pågår som "det farligaste ögonblicket för europeisk säkerhet under en generation" 

Det är starka men tyvärr befogade ord. Putin är ingen god granne. Sverige behöver se om sitt hus.