Förnedrande grönsakspolitik från M i Kalix

Folkhälsan ökar inte av att bli utpekad som fattig när du står och handlar mat. Moderaterna i Kalix behöver tänka om i politiken.

Vem väljer inte bort att köpa grönsaker ifall valet står mellan det och vinterskor åt ungarna utan hål i?

Vem väljer inte bort att köpa grönsaker ifall valet står mellan det och vinterskor åt ungarna utan hål i?

Foto: Terje Pedersen

Ledare2020-02-10 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna i Kalix nådde riksmedia under förra veckan efter ett förslag om att socialnämnden ska utreda möjligheten att ge en del av förtöjningsstödet i form av kuponger som bara kan användas till att köpa frukt och grönsaker. “Folkhälsan är sämre i länet än i resten av landet, och sämst i östra Norrbotten” motiverade gruppledaren Linda Frohm (M) förslaget.

Det är fint att Moderaterna vill göra något åt folkhälsan. Tyvärr är förslaget kanske det sämsta i historien. Med det sagt är det kul att Moderaterna, som är ett parti man sällan hör komma med några politiska förslag alls här i Norrbotten, för en gångs skull driver en intressant fråga. Även om linjen är dum.

För det första finns där det uppenbara klassföraktet. Paprika är sjukt mycket dyrare än makaroner, så om någon familj ibland skippar grönsakerna har det sällan med att man inte bryr sig om sin kost att göra. Sedan finns det ju andra saker ens pengar ska räcka till. Vem väljer inte bort att köpa grönsaker ifall valet står mellan det och vinterskor åt ungarna utan hål i?

Sedan har vi rättvisefrågan. Vem kollar så att rika köper grönsaker? Det finns många personer, även med hög inkomst, som är dåliga på att äta frukt och grönt. Vore förslaget helt genomtänkt borde ju samtliga medborgare behöva redovisa att de äter frukt och grönt. Gör de inte det nog, varför då tvinga fattiga att göra det?

Det är helt enkelt ett fult sätt att späda på myten om att fattiga bara lägger pengar på onyttigheter, och få de som har försörjningsstöd att skämmas för att man är i den situationen. “Gröna checkar” kallar Moderaterna det. Hur värdigt är det att stå i matbutiken och plocka fram de där checkarna, som på långa vägar skriker “fattiglapp”. Och “överförmynderi”.

Den biten har inte diskuterats särskilt mycket sedan denna nyhet började spridas. Just överförmyndarviset. Är inte Moderaterna ett parti som tycker att människor ska vara fria att göra sina egna val? Eller gäller den rätten enkom för rika? Rika, som naturligtvis går att lita på lägger sina pengar på grönsaker utan någon särskild koll. Det finns många spännande aspekter av den frågan.

En skulle kunna argumentera för att det är rimligt att på olika sätt villkora de olika försäkringar och försörjningsstöd vi gemensamt betalar för i form av skattepengar. Men grejen är att vi alla betalar för det just för att vi alla kan hamna där en dag, precis som vi betalar för vård vi kanske aldrig behöver och cykelvägar vi kanske aldrig brukar. Det är så skatt och välfärdssamhället går ihop. Och dessa saker kan man inte villkora. Ställer samhället krav på hur pengarna används är det också lättare att rycka undan dem.

Moderaterna i Kalix får nog ta och göra en extra funderare. Kanske kan Moderaterna starta en kolonilott och uppmuntra samtliga medborgare att göra detsamma. Skicka frön ihop med partiets nästa flygbladsutdelning? Bjuda folk på hälsosmoothies på stan? Moderaterna kan göra mycket för att öka folkhälsan utan att göra skillnad på fattiga och rika, om de skulle vilja. Men det kanske inte var poängen egentligen.