Flera partier kan slås ut

Stöd. I det kommande valet kan inte KD-ledaren Ebba Busch Thor räkna med stödröster från moderater.

Stöd. I det kommande valet kan inte KD-ledaren Ebba Busch Thor räkna med stödröster från moderater.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2017-10-28 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I DN/Ipsos senaste mätning har Moderaterna ökat från 16 till 22 procent. Hoppsan! Samtidigt har Sverigedemokraterna och Centerpartiet minskat, med 2,7 respektive 2,9 procentenheter.

Det stärker tesen att många moderater protesterade mot det egna partiet genom att i opinionsmätningar lägga sin röst på SD eller C. Nu är ordningen återställd inom borgerligheten. Ulf Kristersson är given ledare för oppositionen. Moderaterna i Norrbotten, som var först ut att lansera Kristersson som partiledarkandidat, har anledning vara nöjda.

I den sammanvägning som Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet gjort av aktuella väljarundersökningar är trenden densamma. Moderaterna ökar, Centerpartiet och Sverigedemokraterna tappar.

Kristdemokraterna noteras för 3,4 procent, alltså en bra bit under spärren till riksdagen.

I det läge som nu råder lär inte så många moderater stödrösta på KD, vilket skett förr. Nu gäller det för moderaterna att försvara tätplatsen i oppositionsklungan. Därför ser det mörkt ut för KD som även hos Ipsos ligger under spärren (3 procent). Partiet nyligen genomförda riksting lär inte betyda så mycket opinionsmässigt. Men visst var det förvånande att den skickliga vårdpolitikern Emma Henriksson inte fick plats i partitoppen inför ett val, där man räknar med att just vårdfrågor kommer att dominera.

I den Novusmätning som presenterades tidigare i år menade väljarna att Socialdemokraterna är bästa parti i sex av tio viktiga frågor. Moderaterna blev etta i två frågor, att sköta landets ekonomi och upprätthålla lag och ordning. Det kanske mest slående i undersökningen är dock att Centerpartiet inte är väljarna bästa parti i en enda viktig fråga. En del som angav C som bästa parti i väljarundersökningar hade också lätt för att överge partiet när Kristersson tog över moderaterna. Det finns ingen stor fråga som framför allt förknippas med Centern. Som det var med Fälldin och kärnkraften. Under att valår, då ståndpunkterna vässas och engagemanget ökar, finns risk för att ett parti som uppfattas som slätstruket och allmänborgerligt får svårt att hävda sig.

Hur SD och C ska hantera sin besvikelse återstår att se.

Även för Miljöpartiet är läget allvarligt. 3,7 procent enligt valforskarnas sammanvägning, med andra ord en bit från riksdagsspärren. I de mätningar som görs av förtroendet för partiledarna ligger Gustav Fridolin och Isabella Lövin i botten. ”Senast partiet hade över 4 procent var i januari 2017”, skriver

Inizio Opinion.

Miljöpartiet har aldrig riktigt hämtat sig efter debaclet med förre statsrådet Mehmet Kaplan och partiledningens sätt att hantera det. Det räckte inte att Åsa Romson avgick som språkrör och statsråd.

Vi kan efter valet 2018 få en riksdag med färre partier. Och vilka småpartier som överlever i riksdagen och vilka som slås ut kan avgöra regeringsfrågan.