Fackligt aktiva lever farligt

Foto: Michael Sohn

Ledare2017-09-27 23:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under 2017 har de fackliga kongresserna i Sverige avlöst varandra. Företrädare för lastbilschaufförer, industriarbetare, livsmedelsarbetare, kundtjänstpersonal och andra har varit samlade.

Det är kongresser som avlöpt lugnt och stilla, som en naturlig del av vardagen i Sverige. De fackligt aktiva i Sverige kan verka fritt och driva sina krav.

I många länder är emellertid situationen för fackligt engagerade en helt annan.

Världsfacket ITUC (International Trade Union Confederation) visar att facklig verksamhet är förknippad med direkt livsfara i många länder. ITUC:s senaste rättighetsindex är en dyster läsning.

Antalet länder där arbetare dödats för att de är med i facket har ökat från tio till elva mellan 2016 och 2017.

Länder där arbetare utsatts för våld har ökat från 52 till 59 under samma period.

? 60 procent av världens länder undantar många arbetstagare från rätten att organisera sig.

? 32 procent av länderna arresterar fackligt aktiva.

? 82 procent av länderna förnekar vissa arbetstagare rätten att förhandla kollektivt.

De flesta av världens länder har ställt sig bakom både ILO-deklarationen om grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet och FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (som inbegriper rätten till facklig organisering och att bedriva kollektiva förhandlingar).

Men ITUC:s rapport visar att verkligheten i världen är fjärran från de stolta proklamationerna.

Värst, enligt ITUC, är situationen i Qatar, Förenade Arabemiraten, Egypten, Filippinerna, Colombia, Kazakstan, Sydkorea, Turkiet, Bangladesh och Guatemala.

I elva länder är dessutom inga rättigheter garanterade alls eftersom rättssystemen är slagna i spillror – Burundi, Centralafrikanska republiken, Eritrea, Irak, Jemen, Libyen, Palestina, Somalia, Sudan, Sydsudan och Syrien.

ITUC larmar även om att utvecklingen gått bakåt i Benin, Nigeria och Zimbabwe där anställda som strejkat fått sparken.

Situationen har också förvärrats i Kazakstan, Argentina, Brasilien, Ecuador och Burma.

För Europa ser statistiken bra ut. Alla nordiska länder får högsta betyg, liksom Tyskland och Frankrike.

Men det finns exempel på motsatsen även i Europa. Turkiet – ett populärt semesterland för många svenskar – är ett sådant.

Fler än 100 000 offentliganställda har förlorat sina jobb och föreningsfriheten har blivit starkt begränsade efter kuppförsöket i Turket sommaren 2016.

ITUC:s rapport visar vikten av LO:s, TCO:s och Sacos internationella solidaritetsarbete och stöd till facket i andra länder.

Vidare understryker den betydelsen av Stefan Löfvens initiativ ”Global deal” – satsningen för social dialog och bättre villkor på arbetsmarknaden i hela världen.

Det är angeläget att Sverige i sin utrikes- och biståndspolitik stödjer facklig organisering och rättvisare arbetsförhållanden i alla delar av världen.

Starkare fackliga organisationer är en av nycklarna till en bättre och mer anständig jord oss alla.

Sharan Burrow, generalsekreterare för ITUC, säger helt riktigt i ett uttalande:

”Vi vet att ju mer de fackliga rättigheterna respekteras av stater och arbetsgivare, desto mer rättvist och jämlikt blir samhället.”

Läs mer om