Alliansen begär att tre statsråd avgår efter it-härvan vid Transportstyrelsen. Infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist.
Det är första gången oppositionen begär att tre statsråd ska avgå.
Under våren har det varit mycket korridorsnack och tissel om att använda misstroendeförklaring mot något eller några statsråd. Finansminister Magdalena Andersson har varit aktuell. Misstroendet skulle då gälla planerade skatteförändringar, exempelvis införande av flygskatten. Men man kom aldrig till skott.
När det så uppenbarades att den av Annie Lööf tillsatta generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren från Gällivare, brutit mot lagen fick hon sparken av infrastrukturminister Anna Johansson. Och då uppenbarade sig ett tillfälle för den kvaddade Alliansen att slå till.
Statsministern har flera alternativ. Han kan avskeda de tre utpekade och därmed undvika ett nederlag i riksdagen. Han kan avskeda en minister och hoppas att kritikerna blir nöjda med det (vilket de knappast kan bli). Han kan lämna in regeringens avskedsansökan. Eller så kan han utlysa extraval. Det finns invändningar mot ett val omkring ett år före det ordinarie valet andra söndagen i september 2018. Väljarna kan bli valtrötta och det blir en stor ansträngning för de politiska partierna. Sedan den nya författningen började gälla för nära femtio år sedan har det vid flera tillfällen funnits sakliga skäl till extraval. Men tillfället har alltid varit fel. Extravalet kom för tätt inpå ordinarie val, har man sagt, och löst de parlamentariska problemen på andra sätt.
Men den här gången talar mycket starka skäl för att valurnorna ska plockas fram på höstkanten. Om tre statsråd prickas innebär det att regeringens auktoritet undergrävs. Man kan vara tämligen säker på att oppositionen nu får blodad tand och under resten av denna mandatperiod kommer att göra det näst intill omöjligt att styra landet. Löfven måste reagera med kraft och det kan han göra genom att välja extraval.
Det var Sverigedemokraterna som var först ut med att kräva misstroendeförklaring. Ledarna för de fyra Allianspartierna insåg givetvis risken att Åkessons gäng skulle kamma hem politiska poäng. Därför den snabbt sammankallade presskonferensen i onsdags där de fyras gäng äntligen slapp besvara frågor om usla opinionssiffror och politisk förlamning.
I valrörelsen inför extravalet får det gärna handla om riskerna med privatisering och outsourcing. Och det handlar inte bara om att sända över filer till datatekniker i Östeuropa.
Sedan får de fyra Allianspartierna förklara: Hur ska de anpassa sin politik så att de får Sverigedemokraternas stöd vid omröstningar i riksdagen?
Satsa på extraval, Löfven!