En fråga om solidaritet

Även den som blir sjuk eller har slitit ut sig i arbetslivet ska ha en anständig tillvaro.

Samuel Engbloms utredning välkomnas av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Samuel Engbloms utredning välkomnas av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2021-08-27 06:01
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under en lång följd av år har den här ledarsidan – i likhet med många fackliga företrädare – kritiserat de extremt hårda villkoren för att få sjukersättning, det som förr kallades för förtidspension.

Nu kan emellertid en förändring äntligen vara på gång. Regeringens utredare Samuel Engblom föreslår att reglerna mjukas upp – främst för dem som närmar sig pensionsåldern och är slitna efter ett hårt arbetsliv – och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) förefaller att vara med på noterna.

Den fackliga rörelsen gör också tummen upp för förslagen.

"Ett viktigt steg för en mänskligare sjukförsäkring", konstaterar Marie Nilsson, ordförande i fackförbundet IF Metall.

"Vi har drivit detta länge. Det är orimligt att arbetsförmågan ska prövas likadant för en som är 23 år och en som är 63 år. Undersköterskor, barnskötare, bussförare och andra i fysiskt krävande arbeten måste kunna få förtidspension om de behöver det. De ska kunna slippa en ålder i fattigdom när de är utslitna efter ett långt arbetsliv", säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

Även DHR välkomnar Engbloms betänkande.

"Det är ett modernt och bra förslag som kommer att ge fler människor möjlighet att jobba så mycket som de själva orkar utan att fastna i gamla stelbenta regelsystem", säger DHR:s ordförande Åsa Strahlemo.

Moderaterna kommer väl i vanlig ordning att gaffla om att sådana här idéer är "bidragspolitik" och "avsteg från arbetslinjen". I sin budgetmotion har Moderaterna till och med krävt ännu tuffare krav för att få sjukersättning!

Men det är en debatt som Socialdemokraterna inte behöver väja inför. Budskapet från S har länge varit glasklart: Alla som kan jobba ska jobba. Det har dock aldrig betytt att den som saknar möjligheter att jobba ska leva i misär.

Även den som blir arbetslös, sjuk eller har slitit ut sig i arbetslivet ska ha en anständig tillvaro och kunna betala sina räkningar. Det handlar om solidaritet och humanism.

Larmrapporterna är tydliga. Det finns en grupp med långvariga hälsoproblem och nedsatt arbetsförmåga som ramlar mellan stolarna och drabbas hårt av dagens rigida regler. De anses vara för friska för att få sjukersättning men är i realiteten för att sjuka för att kunna få ett jobb. 

Dessa människor blir inte mer anställningbara och attraktiva för arbetsgivarna för att de får avslag när de ansöker om sjukersättning. I praktiken tvingas de bara in i en tillvaro med ekonomisk stress och osäkerhet.

Därför behövs en trygghetsventil för den här gruppen – och Samuel Engblom visar nu hur en sådan lösning kan se ut.