En budget som lägger grunden för Sverige efter krisen

Till och med oppositionen har svårt att finna något att kritisera. Detta är en bra budget för Sverige.

Finansminister Magdalena Andersson (S) som under gårdagen presenterade höstbudgeten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) som under gårdagen presenterade höstbudgeten.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-09-22 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under gårdagen presenterades höstbudgeten. Ingår bland annat höjd skatt på alkohol och tobak. På frågan om varför svarade finansminister Magdalena Andersson (S) att det bland annat är för att finansiera andra satsningar i budgeten, bland annat att stärka försvaret. På följdfrågan om det inte är tråkigt att alkohol blir dyrare svarade Andersson att ”då kan se det som att man gör en god gärning om man tar en öl på fredag”. Där har ni det.

Det är faktiskt svårt att föreställa sig vad för kritik som faktiskt skulle gå att skaka fram för den här budgeten. Höstbudgeten innehåller bland annat en enorm satsning på välfärden i hela Sverige (dryga 30 miljarder), höjda pensioner, en förlängning av de tillfälliga ändringar som gjordes under corona-våren för att stärka a-kassan, fler utbildningsplatser, och stora satsningar för att klara av klimatomställningen.

Vill man då kanske kritisera budgeten skulle väl det kanske vara att en flaska vin blir någon krona dyrare. Men å andra sidan är det väl antagligen just alkohol och tobak som är att föredra bland skattehöjningar. Någonstans ska ju pengar in ifrån, och gissningsvis kan nog varenda svensk skriva under på att den här budgeten är ganska rimlig.

Det som varit den ständiga höger/vänster-konflikten har ju varit skattesänkningar eller välfärd. När vi haft en vår som denna är det därför förstås svårt att som högerparti veta hur man ska reagera. Nu vill ju även högerpartierna vara de partier som vill se satsningar på välfärden, för att de förstått att det är rätt bra.

Men är man i opposition måste man ju såklart försöka finna något att kritisera, och i den efterföljande riksdagsdebatten valde Oscar Sjöstedt (SD) att lyfta EU-kritik och migration, vilket faktiskt rent objektivt säger en hel del. Inte ens Sverigedemokraterna hittade något större problem med budgeten som regeringspartierna presenterade.

Elisabeth Svantesson (M) valde att lyfta problem med att det är dyrt att köra bil på landet, vilket förvisso är helt sant men antagligen är väl Moderaterna det sista partiet man väljer att rösta på om man bor på landet och vill ha en bra fördelningspolitik som jämnar ut skillnader mellan stad och landsbygd, sett till den ekonomiska politiken.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har samarbetat sedan januari 2019. Det är inte länge sedan, men under det senaste 1,5 året har samarbetet gått från motvilligt, till knackligt, till något som faktiskt börjar falla på plats och kännas ganska bra.

Det kommer alltid finnas teknikaliteter, så som att vi egentligen tycker det är lite tråkigt att vinet på hyllan blir någon krona dyrare, men det är inte en uppoffring som alla normalt funtade svenskar kan tänka sig att göra. Detta är en bra budget för Sverige.

Det var en lång och tung vår för Sverige, både gällande välfärden och för ekonomin. Den här budgeten är både vad som krävs och vad som förväntas av staten i en sådan här tid. Med ekonomiska satsningar på höjda pensioner, fler utbildningsplatser, stark a-kassa, i kombination med enorma satsningar på välfärden. Inget av oppositionspartierna har samma breda politik för ett starkare Sverige. Denna budget lägger grunden för ett Sverige när krisen är förbi.