”Får affären några opinionsmässiga konsekvenser? Knappast. Men det är uppenbart att informationsflödet inom näringsdepartementet måste bli bättre. Om Anna Johansson tidigare informerats av sina tjänstemän kunde effekterna ha begränsats. Snart är det nog bara tyckarproffsen och Quiz-spelare som minns vad som hände vid Transportstyrelsen.”
Så skrev jag i en ledare i förra veckan. Analysen vissnade snabbare än en tulpanbukett från en sommarvarm bensinstation.
På måndag framträdde statsminister Stefan Löfven som tidigare inte kommenterat affären. Med sig på podiet i Rosenbad hade han Säpo-chefen och överbefälhavaren, vilket gav extra tyngd åt tillställningen.
Kaoset kring Transportstyrelsen har nämligen utvecklats till den kanske värsta politiska krisen i regeringen Löfven. Att sparka generaldirektören Maria Ågren, som också dömdes till 70 000 kronor i dagsböter, räckte inte.
Ågren tillsattes som generaldirektör av regeringen Reinfeldt. Ansvarigt statsråd var Annie Lööf.
Infrastrukturminister Anna Johansson riktade alla strålkastare mot Transportstyrelsen och gavs också ordförande Rolf Annerberg sparken. Men frågan var när olika ledamöter av regeringen fått information om misstankarna mot Ågren. Uppenbart är att det ansvariga statsrådet Johansson informerades sent, långt efter inrikesministern och försvarsministern, vilket är konstigt. Det är uppenbart att informationsflödet inom regeringen inte fungerat särskilt bra. Anna Johanssons förre statssekreterare var uppenbarligen informerad om misstankarna men han uppges inte ha berättat det för sin chef.
När även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt öppnade för en misstroendeförklaring var det nödvändigt för statsministern att ta till orda. I det här skedet sitter alla statsråd kvar. Men misstroendefrågan kommer att leva vidare och det är inte uteslutet att Löfven genomför förändringar i regeringen på höstkanten för att undvika att något statsråd prickas av riksdagen.
Stefan Löfven sa vid presskonferensen i måndags att det skett många privatiseringar under de senaste tio åren och outsourcing har blivit allt vanligare. Men de ekonomiska aspekterna – hur kan vi snygga till budgeten – har vägt tyngre än aspekter som gäller säkerhet och integritet. Nu ska det ske en översyn av outsourcing, speciellt då det handlar om känsliga personuppgifter och sådant som rör rikets säkerhet. Det är ett bra besked av statsministern. Det är just privatiseringarna och outsourcingen som är ett grundproblem.
Att statsministern också har inbjudit riksdagspartierna till överläggningar redan under tisdagen är bra. Men det kommer knappast att leda till att kravet på misstroendeförklaring klingar av. En politiskt hårt trängd opposition är angelägen om att hålla frågan vid liv.
Det var bra att statsministern framträdde i måndags och kopplar ett stadigt grepp kring frågan.
Viktigast i måndags var beskedet om en översyn av outsourcing.