Näringsminister Mikael Damberg (S) reser ofta och gärna till Norrbotten. I onsdags var det dags för ett nytt besök i Luleå. Med sig i bagaget hade han ett antal positiva nyheter ur den kommande statsbudgeten. Damberg höjer både tempot och ambitionerna i näringspolitiken.
Ett exempel är satsningen på Norrlandsfonden, som har som uppdrag att bidra till finansiering av små och medelstora företag i norra Sverige. Regeringen tillskjuter ytterligare 200 miljoner kronor till fonden. Det innebär att Norrlandsfonden kan bidra till ännu större investeringar i norr.
Under 2016 lånade Norrlandsfonden ut 450 miljoner kronor, vilket medverkade till investeringar på totalt 2,5 miljarder kronor i det regionala näringslivet.
Ett annat viktigt initiativ är det så kallade Industriklivet. Regeringen avsätter 300 miljoner kronor nästa år för att stödja svensk industri att ställa om till att släppa ut mindre växthusgaser. Ett spännande projekt drivs redan av ståljätten SSAB, gruvbolaget LKAB och statliga Vattenfall. Siktet är inställt på att ersätta fossila bränslen i stålproduktionen med koldioxidfri el.
Av stor betydelse är också det som nu sker i turistpolitiken. Den rödgröna regeringen permanentar anslaget till Visit Sweden (som sköter marknadsföringen av Sverige som turistland utomlands) till 105 miljoner kronor 2018, från dagens 90 miljoner. Dessutom aviseras redan nu att anslaget ska höjas till 120 miljoner kronor år 2019 samt till 135 miljoner kr år 2020. Mer är dessutom på gång. I den politiska stöpsleven ligger en utredning om framtidens turistpolitik.
Mikael Damberg vill ta ett samlat grepp och har tillsatt en utredning som leds av tidigare landshövdingen Britt Bohlin. Hon ska presentera sitt slutbetänkande senast 1 december. Därefter väntar en remissrunda. Tanken är sedan att det ska finnas ett skarpt regeringsförslag någon gång under våren 2018.
”Det här är en näring som skapar mycket jobb och som finns i hela Sverige. Vi ska titta på besöksnäringens behov och utmaningar och föreslå insatser för att stärka den, både som export- och jobbmotor”, säger Damberg.
Det är välkomna tongångar – icke minst för norra Sverige. Besöksnäringen är redan en stor och växande basnäring i norr. Destinationen Swedish Lapland fortsätter att slå nya rekord. Under 2016 omsatte den hela 6,5 miljarder kr, vilket är en ökning med hela 58 procent sedan 2010.
Tillväxten innebär både fler jobb och lokala inkomster. Under 2016 skapade besöksnäringen i regionen totala skatteintäkter på 645 miljoner kronor och en sysselsättningsökning på 9,35 procent jämfört med 2015. Det ger 4068 årsverken i Swedish Lapland. Glädjande är också att många små glesbygdskommuner får del av tillväxten.
Enbart i lilla Pajala kommun omsatte besöksnäringen 149 miljoner kronor under 2016 – en ökning med 23 miljoner jämfört med föregående år.
Det finns dessutom potential att växa ytterligare. Det globala resandet förutspås öka kraftigt. Allt fler kineser och indier får råd och möjligheter att se världen. En del av dessa turistströmmar kommer att nå även Sverige och Norrbotten. Men det går inte att sitta still i båten och tro att marknaden fixar allt på egen hand.
Driftiga entreprenörer och företagare behöver uppbackningen från en klok och aktiv statlig näringspolitik av den typ som nu bedrivs av Mikael Damberg och den rödgröna regeringen.