Men kostnaderna för dessa app-läkare går direkt ut över den hälsocentral man är registrerad på. Landsting i hela Sverige blöder ut pengar till vårdföretag som marknadsför sig med att vara bara ett klick bort, och dessa företag tjänar hutlösa summor på bekostnad av den offentliga vården.
Region Norrbottens kostnader för nät-läkare ser ut att fördubblas jämfört med förra året. Detta går att läsa om i samtliga tidningar i norrbotten nu, och i Kuriren skrev under gårdagen Kristina Brännström, enhetschef på Sandens hälsocentral i Boden, en insändare där hon uppmanar folk att tänka efter innan de kontaktar en nät-läkare.
“Många av dessa patienter skulle klara sig utan vård” menar regionrådet Kenneth Backgård från Sjukvårdspartiet. Saken är den att det inte går att se problem utan att försöka se orsak och lösning. Och lösningen på doktor-apparnas intäkter från det offentliga är faktiskt inte att folk ska låta bli att uppsöka vård.
Det snackas mycket, även från vänsterhåll, att de som söker vård utan att behöva det. Personer som går till en doktor-app “för en vanlig förkylning” beskrivs ofta som bovarna. Det är, till en viss gräns, säkert sant.
Det finns också en klassaspekt som bör lyftas i ljuset. De som blir avvisade på hälsocentralen och får höra att de ska komma tillbaka om läget förvärras, och som då också gör som de blir tillsagda istället för att vända sig till en nät-doktor, är ofta de som kanske inte har svenska som första språk, eller som kanske har låg utbildningsnivå och förutsätter att vårdpersonalen vet bäst, och så vidare.
Det är bra att det förtroendet finns för vården, men att vissa söker vård mer ihärdigt och därmed också får vård när andra inte får det, det skapar en ojämlikhet inom vården. Och alla vi som stått i långa telefonköer för att få tid hos vårdcentralen, eller suttit där på plats med kölappen i handen i flera timmar, vet också om att hela systemet är uppbyggt så att ihärdigast vinner.
Skälet till att köerna är långa är nog främst inte att folk söker vård i onödan, utan snarare underbemannade vårdcentraler och inte nog med pengar att täcka välfärdens behov. Därför blir givetvis dyra appar situationen än mer ohållbar, men problemet är fortfarande inte att svenskar söker vård. Problemet är privata bolag inom sjukvården som tjänar pengar på att köerna till vårdcentralen är så långa att det är mer värt för den sjuke att snacka med en doktor i en app.
När man använder sig av beskrivningen att många som inte behöver vård söker vård i onödan, är det inte personerna som borde ta åt sig av detta som gör det. Det är de som, kanske redan innan, var tveksamma på ifall de skulle höra av sig till sin vårdcentral, och som kanske haft besvär väldigt länge utan att uppsöka läkare. Och de ska inte behöva känna att de är besvärliga när de uppsöker vård. Det är deras rättighet, i ett välfärdsland som Sverige faktiskt är.
Lärdomen är inte att folk ska sluta sjåpa sig och låta bli att söka vård. Det finns såklart de som söker vård i onödan, men det är ett enormt mycket värre problem om folk som borde söka vård inte gör det. Och den typen av retorik som Backgård använder skapar den mentaliteten.
Grundproblemet är faktiskt att högerpolitik på riksplan, från partierna Backgård samarbetar med regionalt, gjort om det svenska vårdsystemet till en marknad där privata aktörer kan annonsera med sin tillgänglighet och sedan skicka fakturan till de ekonomiskt stapplande landstingen.