Det politiska läget är allt mer rörigt

I och med att riksdagsvalet nu är bara sex veckor bort känns valrörelsen och det politiska läget i Sverige rätt förvirrat. Därför har ledarsidan i Piteå-Tidningen idag, med så kort tid kvar till valet, valt att sammanfatta svensk politik valåret 2018.

Att Jan Björklund försökte göra EU till en valfråga är bara ett exempel på den hittills rätt förvirrande valrörelsen.

Att Jan Björklund försökte göra EU till en valfråga är bara ett exempel på den hittills rätt förvirrande valrörelsen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

LEDARE2018-07-27 23:58
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I början av sommaren handlade vartenda löp om hur dåligt det gick för Socialdemokraterna i opinionen. Att Socialdemokraterna fortfarande är Sveriges största parti ansågs ointressant för dagspressen, utan media skrev istället om “rekordtappet” för Socialdemokratin.

Medias fokus på det där tappet i opinionen lyckades nog skada sossarnas självförtroende en aning, men det verkar på senare tid rätat upp sig. Att Socialdemokraterna tappade handlade, menade många, till stor del om den hårdare tonen i asylpolitiken. Den har S släppt en aning nu och börjat prata om välfärden istället, vilket är ett betydligt mer tacksamt ämne för Socialdemokraterna att prata om.

“Stoppa vinstjakten” sa sossarna, och tog strid i riksdagen för frågan om att begränsa vinster i välfärden. Trots stort folkligt stöd för förslaget röstade allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna ändå nej till att stoppa vinstjakten i välfärden. Jimmie Åkesson (SD) försökte sedan plocka poäng på att regeringen inte gjort något åt problemet eftersom förslaget inte gått igenom i riksdagen.

Allianspartierna har fortfarande sina gemensamma frågor. De värnar fortfarande riskkapitalisters rätt att plocka ut miljoner ur svenska skattebetalares gemensamma välfärd. De vill fortfarande ha sänkta löner för unga och invandrare. Deras intressen ligger fortfarande hos bolagens vinster, inte hos arbetaren på golvet.

Men Alliansen har svårt att hantera Sverigedemokraterna. I alla fall som en enad allians. Medan Annie Lööf (C) varit väldigt hård mot SD och bland annat uttryckt att Centerpartiet väljer medmänsklighet före främlingsfientlighet, så har Ulf Kristersson (M) fortfarande velat lämna dörren till Sverigedemokraterna på glänt.

Samtidigt försökte Jan Björklund göra EU till den stora valfrågan i Sverige. Det är ju på ett liberalt vis rätt gulligt, i synnerhet med tanke på hur allt fler partier i Sverige har en väldigt auktoritär ton i sin politik. Men huruvida Sverige ska vara med i EU blir knappast en valfråga, även om EU-samarbetet verkligen visat sig ha fördelar nu när Sverige drabbats av så många bränder och hjälp funnits i den Europeiska Unionen.

Nu när skogsbränderna härjat i vårt land har samtidigt det nyligen införda grillförbudet upprört nästan lika mycket som själva bränderna. Att ta bort grillen från semesterfirande svenskar har visat sig lika omöjligt som att ta bort Kalle Anka från julafton.

Moderate riksdagsledamoten Jörgen Andersson skrev på Facebook och undrade vad fler för inskränkningar av svenskarnas frihet som fanns att vänta.

Vad återstående sex veckor av valrörelsen kommer bringa är svårt att förutspå, men med tanke på de senaste månadernas politiska utspel, fokusfrågor och löpsedlar så vore man en dåre om man ens gav sig på en gissning. Det kommer bara bli svårare att få det här valet att handla om vision och politik, och det kommer ligga ännu mer ansvar på väljarna att sålla i informationsflödet, nu när både media och partierna verkar ha svårt för just det.

Läs mer om