Besparingar på sjuka och arbetslösa ska betala nya skattesänkningskalas. Björklund och andra allianspolitiker snackar i vanlig ordning om att begränsa bidrags-Sverige och göra det mer lönsamt att arbeta.
Men de talar inte så gärna om att det just nu finns en stor grupp borgerliga politiker som själva lever flott på bidrag. När tidskriften Scoop – som ges ut av Föreningen grävande journalister – granskar 109 av alliansregeringens tidigare ministrar och statssekreterare visar det sig att en stor majoritet har tagit emot bidrag från skattebetalarna. Efter valförlusten 2014 har 93 av 109 utnyttjat rätten till avgångsvederlag, även kallat omställningsbidrag.
Det har kostat skattebetalarna 80 miljoner kronor hittills, skriver Scoop.
Men inte nog med det. Flera av de borgerliga höjdarna har dessutom bedrivit egna företag med miljonomsättning parallellt med att de tagit emot avgångsvederlaget – det vill säga något som är helt otänkbart för den som uppbär a-kassa eller sjukersättning.
Jag säger inget om att det finns ett omställningsstöd för statsråd eller politiska tjänstemän, som kan tvingas lämna sina jobb från en dag till en annan. Det är samma grundtanke som i a-kassan och sjukförsäkringen. Den som drabbas av arbetslöshet eller blir sjuk ska inte behöva förlora allt, utan ha stöd för att klara tillvaron och kunna ställa om till ett nytt liv.
Men jag blir extremt provocerad när samma människor som pläderar för kraftiga neddragningarna i a-kassan och sjukförsäkringen inte ser några problem med att de själva och deras företrädare får generösa bidrag från det allmänna. Då är det inte längre tal om att begränsa bidrags-Sverige. Då lever de borgerliga inte längre som de lär.
Det anses okej med rejäla skyddsnät för Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Maud Olofsson och Lars Leijonborg men inte för arbetslösa industriarbetare eller sjukskrivna undersköterskor.
Jag blir dessutom sorgsen över att denna mentalitet inte tycks störa det högt värderade svenska folket.
Om vi ska tro mätningarna från det ansedda SOM-institutet fortsätter det att blåsa starka högervindar i Sverige.
På en höger-vänsterskala positionerar sig numera 40 procent av de svarande till höger och 31 procent till vänster. 29 procent är ingetdera. Drömmen om ett nytt jobbskatteavdrag tycks vara starkare än att bidra till den gemensamma sektorn och medverka till att även sjuka och arbetslösa har ett schysst liv.
Med rätta blir det Twitterstormar, feta rubriker i kvällstidningarna och stor uppståndelse när miljöpartisten Mehmet Kaplan umgås med tvivelaktiga organisationer.
Men Scoops avslöjande om borgerliga ministrar och statssekreterare, som lever gott på skattebetalarnas bekostnad, skapar inga större känsloyttringar – allra minst i de egna leden, trots att rimmar väldigt illa med allianspartiernas ständiga snack om bidrags-Sverige.