Det är inte främst faran för arbetslöshet och ekonomisk kris som bekymrar svenskarna mest valåret 2022. SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som under flera decennier mätt och studerat väljaropinionen, konstaterar att oron för hur det ska gå med jobben minskat kraftigt jämfört med 1990-talet.
Bara 22 procent är oroade för att Sverige ska drabbas av stor arbetslöshet. Endast 14 procent oroar sig för att det ska bli en djup ekonomisk kris. Folk bekymrar sig mer för miljöförstöringen och kriminaliteten.
Det märks också i alla valdebatter. Arbetsmarknads- eller finanspolitiken står inte högst på dagordningen.
Det finns emellertid skäl för fler än arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att tala om och intressera sig för jobbpolitiken under detta valår.
Det väntar ingen problemfri vandring för Sverige de närmaste åren. Vi går mot sämre tider. De mörka molnen hopar sig.
Kriget i Ukraina ger återverkningar i hela världen, inklusive Skandinavien. Priserna på energi och livsmedel drivs upp. Det blir fördyringar för hushåll och företag. I princip alla berörs.
Enligt Konjunkturinstitutets (KI:s) senaste prognos kommer inflationen att stiga ytterligare och ligga runt 10 procent vid årsskiftet. KI räknar också med att Riksbanken kommer att gå fram med snabbare räntehöjningar än vad som tidigare signalerats.
Allt detta slår mot hushållens köpkraft och därmed dämpas den privata konsumtionen tydligt både i år och nästa år, vilket kommer att påverka handel, restauranger och andra inhemska näringar.
Även export och investeringar förväntas utvecklas svagare. KI förutspår en blygsam tillväxt på 0,5 procent nästa år – en nedskrivning från tidigare 1,2 procent.
Följaktligen blir det en avmattning på arbetsmarknaden under nästa år. KI:s prognos för arbetslösheten under 2023 är 7,8 procent, vilket är 0,3 procentenheter högre än tidigare prognos.
Om kriget i Ukraina blir långvarigt och utdraget, vilket tyvärr mycket talar för, riskerar dessutom situationen att förvärras ytterligare för Sverige och övriga EU-länder.
Därför är det också angeläget att det finns en regering som står upp för en schysst A-kassa och en aktiv arbetsmarknadspolitik även efter valet i höst.
Att, som Moderaterna och Sverigedemokraterna nu vill, börja förhandla om försämringar i A-kassan och stora nedskärningar i arbetsmarknadspolitiken är verkligen inte vad Sverige behöver i det här läget, när alla prognosmakare räknar med stigande arbetslöshet under 2023.
Då behövs istället en politik som mildrar de ekonomiska och sociala konsekvenserna när konjunkturen viker.