Det är S ansvar att värna anställningsskyddet

När riksdagen har en överhängande högermajoritet är kompromissernas väg den enda S kan ta.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2021-06-09 14:30
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen har lagt fram nya förslag för hur arbetsrätten kan förändras. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att detta är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid. Bland annat föreslås arbetsgivare kunna undanta tre arbetstagare som har särskild betydelse, oavsett hur länge dessa varit anställda. Tidigare har arbetsplatser med max tio anställda kunnat göra två avsteg från turordningsregeln, men detta nya förslag ska gälla alla företag.

Å andra sidan blir stödet till arbetstagarna också stärkt, bland annat genom satsningar på fler möjligheter att vidareutveckla sina kunskaper eller omutbilda sig. Trots detta är många fackförbund med rätta kritiska. Lagen om anställningsskydd (LAS) är under attack från liberala krafter som helst hade sett en arbetsmarknad helt fri från någon form av skydd för arbetare från att sparkas.

Men av den anledningen kanske man ändå får nöja sig. Detta är trots allt ingen nyhet. Vi vet alla hur valresultatet 2018 blev, och att detta resulterade i ett blocköverskridande mittenalternativ där Liberalerna och Centerpartiet släppte fram den socialdemokratiskt ledda regeringen med en rad villkor. Dessa villkor resulterade i den överenskommelse som kallas Januari-avtalet och i detta står klart och tydligt att LAS ska reformeras.

Man behöver inte vara nöjd med de nackdelar förändringen innebär, men man kan ändå glädjas åt fördelarna. Framför allt kan vi också vara glada över att dessa förslag faktiskt överhuvudtaget arbetats fram. Det visar att trots ett enormt svårt politiskt läge, och med parter på arbetsmarknaden som vill helt olika saker, så är Sverige ett kompromissernas land. Redan när Januari-avtalet presenterades i början av 2019 hördes upprörda röster. Men att bara vara upprörd är inte konstruktivt när läget är som det är.

Fackförbunden (och arbetarnas parti, Socialdemokraterna) ska fortsätta kämpa för arbetarnas rättigheter och trygghet. I en tid då den politiska högern har överhängande majoritet i Sveriges riksdag krävs kompromisser för att inte de liberala krafterna ska vända sig till de konservativa för att tillsammans helt skrota tryggheten på arbetsmarknaden. Den balansgången är viktig för att samarbetet partierna emellan ska kunna fortgå även efter nästa val, men framför allt är det S skyldighet gentemot arbetarklassen.