Majoritetspartierna i Piteå vill inte se några besparingar och föreslår en ökad investeringstakt på drygt 250 miljoner kronor per år tre år framåt. Detta för att delvis möte de investeringsbehov som finns men även för att få igång ekonomin efter pandemin.
De absolut största investeringarna ska ske i skola och förskola, men även på ett nytt vård- och omsorgsboende. Därtill ska en del gå till gator och vägar samt byggnader som ska renoveras. 19 miljoner satsas inom kultur och fritid men utöver de pengarna ska ytterligare 42 miljoner satsas på en ishall.
Det är klokt att satsa brett. Både för att det är viktigt att satsa både på kulturen och idrotten samt de grundläggande verksamheterna så som skola och omsorg, men också för att det heller inte ställer dessa saker mot varandra. När det satsas på det ena men inte det andra finns alltid röster som menar att det andra behövs mer. Dessa röster kommer ha svårt att få gehör när denna ambitiösa budget presenterats.
Det är också nödvändigt för Piteå att göra dessa satsningar. Med de industriella klimatsatsningar som sker i vårt närområde kommer Piteå vara ett naturligt nav för de som behöver flytta till norra Sverige när det är här jobben finns. När batterifabriken i Skellefteå är färdig och arbetet för fossilfri ståltillverkning kommit igång på riktigt i både Luleå och Boden kommer Piteå vara en attraktiv plats att bosätta sig på. Det är pendlingsavstånd till samtliga ovan nämnda orter men Piteå har en för norra Sverige unik kulturscen och idrottskultur. Sådant spelar roll när man väljer vart man ska bo.
Något annat som förstås spelar roll i valet av bostadsort är just skola och omsorg. Man vill veta att den grundläggande välfärden fungerar. Tar vi Luleå som exempel, som ändå är regionens största stad, så har den kommunen inte direkt gjort reklam för sig själv som en stark skolkommun de senaste åren. Sådant spelar roll.
Det är rimligt att kommunerna här nu kör någon form av kapprustning i hur attraktiv man kan vara. Alla vill locka fler invånare, för att såklart få fler skattebetalare som bidrar. Det är sunt. Samtidigt kom för ett par dagar sedan SCB:s befolkningsprognos som visar på ytterligare minskad befolkning i Norrbotten de närmsta åren.
Denna prognos är baserad på historiska data (alltså hur befolkningsutvecklingen sett ut tidigare år), något som flera kommunalråd i Norrbotten uttalat sig kritiska till. ”Jag tycker det är jättekonstigt att man inte har med i beräkningarna det som händer i norra Sverige med flera stora industrisatsningar” säger Piteås kommunstyrelseordförande Helena Stenberg (S) till Piteå-Tidningen och konstaterar samtidigt att framtiden är påverkbar.
Även Claes Nordmark (S), som är kommunalråd i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner, har uttryckt kritik mot SCB:s prognos. ”Det går inte att se bakåt när situationen radikalt förändrats med de största investeringarna på flera generationer i Norrbotten” säger han till Piteå-Tidningen.
Det kommer oundvikligen ske inflyttning till norra Sverige i och med alla dessa investeringar. Men som Helena Stenberg säger så är framtiden är påverkbar. Majoritetspartierna i Piteå gör sitt för att påverka Piteås framtid genom att satsa på allt det där som gör att Piteå är en så bra kommun att bo i, så att alla (både nuvarande och framtida invånare) ska trivas så bra som det bara går. Det vore smart av övriga kommuner häromkring att försöka hänga med.