Det är fortfarande på gatan politiken händer

Ett par saker har förändrats sedan franska revolutionen. Dåtidens arga folkmassor hade förstås inte dagens möjlighet att organisera sig genom facebookevenemang och gruppchatter.

Demonstrationer för klimatet i Montreal, Kanada, den 27 september.

Demonstrationer för klimatet i Montreal, Kanada, den 27 september.

Foto: Graham Hughes

LEDARE2019-10-06 23:55
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ludvig XVI behövde inte heller tänka på att se bra ut framför ett hav av mobilkameror när han låg redo i giljotinen.

Annat fungerar precis likadant som det gjorde i slutet av 1700-talet. Politisk påverkan är märkligt nog en sådan sak. Precis som då, är dagens mest effektiva sätt för befolkningen att få till politisk förändring på att faktiskt samlas på gatorna. Namninsamlingar i all ära, men de går att slänga i pappersåtervinningen. Människor ute på gatorna går varken att gömma eller ignorera särskilt länge – de måste förr eller senare bemötas.

Det syns i Hongkong. I början av juni exploderade folkprotesterna i den självstyrande kinesiska regionen ordentligt. Hundratusentals slöt upp i demonstrationståg mot den kinesiska regeringens försök att öka sitt inflytande i området och lagförslagen som skulle minska medborgarnas frihet och rättigheter. Massprotesterna blev en världsnyhet och den kinesiska regeringen tvingades backa en bit. Över 2000 personer har hittills skadats under protesterna, som fortfarande pågår.

Det syns i Ryssland. De senaste veckorna har Moskva skakats av stora demonstrationer. Protesterna utlöstes när den ryska regimen vägrade låta oppositionspolitiker ställa upp i lokalvalen i september. När 50 000 personer efter det samlades för att demonstrera för friare ryska val, möttes de av tiotusentals poliser. Omkring 150 personer ska då ha gripits, rapporterar Expressen, men protesterna fortsätter.

Det syns på fredagar. Klimatstrejkerna som startades av den svenska 16-åriga aktivisten Greta Thunberg har spridits över hela jordklotet. Den 20 september i år strejkade barn och vuxna för klimatet i 156 länder, enligt Fridays for Future. Bara i Sverige ska det ha arrangerats demonstrationer på 110 platser.

– Aktivism fungerar. Vi ses på gatorna, hälsade Greta Thunberg under ett tal hos Amnesty International.

De faktiska demonstrationerna, att klimatrörelsen gett sig ut på gatorna, har skapat en helt ny medvetenhet om klimathotet. Men framförallt har det varit hoppingivande. Plötsligt har den överväldigande känslan av maktlöshet inför mänsklighetens största utmaning förvandlats till en möjlighet att handla.

Och vi ser hur nya rörelser tar efter. Svenska feminister har dragit igång en serie demonstrationer mot att så få våldtäktsanmälningar leder till fällande domar. Under parollen #rättslösa samlas kvinnor för att demonstrera utanför polishus i svenska städer.

Digitala kommunikationer fyller fortfarande en viktig funktion i ledet. Med dem väcks politiska frågor, vi samlar styrka och organiserar oss. Metoo-rörelsen krävde digitala förutsättningar, Greta Thunbergs engagemang smittar via sociala medier, dagens #rättslösa-manifestationer organiseras via grupper på internet. Men de faktiska protesterna, när vi går ut på gatan, viftar med plakat och vägrar flytta på oss, är fortfarande det som åstadkommer verklig politisk påverkan.

Läs mer om