Det är din plikt att följa rekommendationer

Det är allvar nu, och det hörs. Alla arrangemang med fler än 50 deltagare förbjuds, det meddelade regeringen i fredags.

I fredags meddelades det att det numera är förbjudet att samlas i grupper om fler än 50 personer. Men det var inte det skarpaste budskapet under pressträffen.

I fredags meddelades det att det numera är förbjudet att samlas i grupper om fler än 50 personer. Men det var inte det skarpaste budskapet under pressträffen.

Foto: Andes Wiklund

Ledare2020-03-31 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den som bryter mot detta riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader. Men detta var långt ifrån det skarpaste beskedet. När statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) riktade sig direkt till det svenska folket var budskapet glasklart: varenda medborgare måste ta sitt ansvar, ingen av oss kan komma ifrån det.

Du som tänkt resa bort över påsk: ställ in. Du som tänkte fira din födelsedag eller kanske till och med bröllop med en fest: ställ in. Du som tänkt träffa mormor eller farmor, gör det inte. Du som är över 70 eller tillhör en riskgrupp och tänkt gå ut, gör det inte. Be om hjälp och du kommer att få det.

Det kan tyckas klent att svenska myndigheter förlitar sig på att folket ska följa rekommendationer. Varför tar inte regeringen i med hårdhandskarna och förbjuder oss att vistas ute som i Italien eller Spanien? Svaret är både väldigt svenskt och väldigt sant. "Vi kommer aldrig kunna lagstifta om allt och vi kommer aldrig att kunna förbjuda allt. Nu är det också en fråga om folkvett"  sa Stefan Löfven.

Det skulle ta en väldig tid att lagstifta om allt. Men det är också så att hela vårt samhälle uppbyggt på att vi medborgare gör vår plikt. I Sverige litar vi på varandra, och har hög tillit till våra myndigheter. Det är unikt, och Sveriges strategi mot viruset bygger på det. Det är bland annat därför Sverige nu sticker ut bland många andra länder.

I ett vackert ögonblick på pressträffen fick statsepidemiolog Anders Tegnell tillfället att översätta myndighetssvenska till engelska för en utländsk journalist. Också han undrade varför Sverige nöjer sig med rekommendationer.

Med en ängels tålamod förklarade Tegnell att svenska myndigheter aldrig säger att vi medborgare "ska" göra något, myndigheter säger endast "ska" när det är inskrivet i lagboken. Vi "ska" inte tvätta händerna, men det förväntas av oss ändå. Istället arbetar myndigheter med rekommendationer. En rekommendation från en myndighet är inte ett tips eller ett önskemål, det betyder att det är vår plikt att lyda.

Och om vi tänker efter, hur mycket av våra egna beteende styrs av lagboken? Normer, kultur och socialt tryck är ett långt mycket mer effektivt sätt att styra beteenden. Om människor ändå inte förstår varför de ska stanna inne, då kommer folk inte göra det även om det blir olagligt. Se bara på Italien och Spanien.

De flesta verkar också följa myndigheternas rekommendationer. Folk stannar hemma vid minsta symptom, ringer mormor i stället för att hälsa på, och många av de som kan jobba hemifrån gör det. De som struntar i rekommendationerna får nu smaka på ett kollektivt skambeläggande som inte bara påverkar dem utan alla andra som funderar på att göra samma sak.

Det är främst pliktkänsla som ställt in konserter, matcher och marknader - inte regeringens beslut. Fram tills nu har det varit lagligt att samla 499 personer på ett evenemang, men arrangörer har gjort uppoffringar och tagit sitt ansvar. Det är därför i princip allt kommer att ställas in nu. Kalla det för pliktkänsla, folkvett eller jantelag - det är ett långt mycket mer effektivt än förbud.

Vår samhällsmodell bygger dock på att vi hela tiden tar vårt ansvar och att varje generation får lära sig vad plikt betyder. För om många börjar trotsa rekommendationer eller förtroendet för Folkhälsomyndigheten sänks, då är vi väldigt illa ute. Då kommer regeringen tvingas ta till lagstiftning och då tvingas polisen lägga sina resurser på att övervaka och jaga vanliga människor som går ut. Vi ska vara tacksamma för varje dag vi klarar oss från att bli ett sådant samhälle.