Demokratin bygger på ett anständigt samhälle

Politikerförakt är det största hotet mot demokratin idag. Men vad innebär det egentligen, och hur motverkar vi det på bästa sätt?

Politikerförakt är inte värdigt Sverige.

Politikerförakt är inte värdigt Sverige.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2020-02-18 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många gånger har det påtalats att politikerförakt skadar demokratin. Men det är stora ord som kanske är svåra att handgripligen förstå. Men i helgen var det tydligt, då ett kommunalråd i Älvkarleby i södra Sverige misshandlades av en okänd gärningsman i sitt hem. Kommunalrådet, Marie Larsson (S), blev överfallen av en okänd man som ska ha haft politiska motiv. På Facebook skriver hon att hon för första gången undrar om det politiska engagemanget är värt det.

Kommundirektören Maria Wikström skriver på kommunens hemsida att “Jag upplever att grunden till vårt demokratiska system är hotat, när folkvalda politiker inte längre får känna sig trygga”. Och där har vi det. Men om vi backar ytterligare, för oavsett vem personen är eller motiven bakom, så har gärningsmannen inte bara vaknat en dag och kommit på att han ska söka upp kommunalrådet och misshandla henne.

Politikerförakt ser vi överallt i samhället. Det späs på från både höger och vänster, och det är just sättet vi pratar om politik och politiker som leder till att vissa personer går från ord till handling. Det kan vara att någon är missnöjd med ett politiskt beslut som fattats i kommunen, vilket är helt okej att känna. Det som däremot inte är okej att säga är “de där jävla politikerna”.

Politiker agerar på uppdrag av folket. Och även om just du inte röstat på just det parti som kommunalrådet tillhör så har en massa andra människor gjort det, och om du är missnöjd bör du gå med i ett annat parti, eller åtminstone på saklig grund och med respektfulla argument förklara för dina kollegor och vänner varför du tycker att politikerna fattar fel beslut så att de röstar på andra vid nästa val.

När vi riktar frustration över politiska beslut mot politiker och därmed det politiska systemet (demokratin) så skadar vi den. Varför ska någon vilja engagera sig politiskt om man vet att man kommer att mötas av hat och hot? Det är där skadan av demokratin på riktigt sker. För alla de som låter bli att engagera sig kanske är de som sitter på de bästa idéerna och hade blivit de bästa politikerna.

Val av ord och språk är vad som håller den politiska debatten på rätt sida anständigheten. Det är okej att kritisera, det är okej att bli upprörd, det är okej att inte tycka likadant som vissa politiker. Det är poängen med politik, det politiska samtalet, och samhällsdebatten. Alla kan inte tycka likadant, och det är i den dialogen den bästa politiken blir till.

Det som däremot aldrig är okej är att gå till personangrepp, använda osakliga argument, att hata eller spä på hat, och därmed legitimera ännu värre attacker. Det är också viktigt att säga ifrån när någon i vår närhet gör sådana övertramp, för det kan hända överallt. I fikarummet på jobbet, vid middagsbordet hemma, och i olika kanaler i våra sociala medier.

Vi alla äger det samhälle vi lever i tillsammans. Det innebär ett ansvar på oss alla att se till att det samhället är ett anständigt samhälle, där vi möter våra meningsmotståndare med värdighet och respekt. En fungerande demokrati bygger på det. Och exempel som det i Älvkarleby är förstås helt fruktansvärt, men det är inte heller värdigt ett land som Sverige.