Det är något krampaktigt över Alliansens försök att se enade ut efter att ha avsatt statsministern i en historisk omröstning. Det är dags för Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att inse att relationen är körd och utan framtid.
Det har knakat i fogarna ganska länge, men nu går det inte längre att dölja sprickan. De var överens om att med hjälp av Sverigedemokraterna avsätta Stefan Löfven, men är djupt oense om hur de i fortsättningen ska hantera Jimmie Åkesson.
Socialdemokraterna har gång på gång förklarat att de inte tänker bli ett stödparti för en alliansregering, och det blir ännu mer otänkbart efter att Alliansen sparkat statsministern. Så varför fortsätter alliansledarna att tjata om det? Ja, för att alternativet som stödparti eller samarbetspartner stavas Sverigedemokraterna.
Nu har Alliansen med stöd av SD fått sin talmanskandidat vald. Nu har Alliansen med stöd av SD avsatt statsministern. Blir nästa steg att bilda regering med stöd av SD?
Jan Björklund och Annie Lööf säger bestämt nej till att luta sig mot Jimmie Åkesson. Statsministerkandidaten Ulf Kristersson (M) och KD-ledaren Ebba Busch Thor håller däremot dörren öppen.
Trycket på att köra ända in i kaklet är stort i båda partierna. 20 ledamöter röstade till exempel på Björn Söder (SD) som andre vice talman på måndagen. Det hade kunnat vara ännu fler, om Moderaternas högerflank fått bestämma.
– Nu gör vi det vi lovade, förklarade Ulf Kristersson när 204 ledamöter i den nyvalda riksdagen röstade för att avsätta Stefan Löfven och hans regering.
Men snart måste något eller några av allianspartierna bryta sina löften. När talmannens klubba föll applåderade de tillsammans med Sverigedemokraterna, och Jimmie Åkesson utbrast i ett ”Äntligen” i talarstolen.
Det var trettonde gången Sverigedemokraterna försökte avsätta Löfven, men första gången som Alliansen var med på det. Åkesson är riktigt stridslysten och tänker inte sätta sig i knät på någon. Han och hans 1,1 miljoner väljare kräver genomslag för sin politik.
Åkesson ser inte Alliansen som ett realistiskt regeringsalternativ, men kan tänka sig att stötta en M-ledd regering. Vad är Ulf Kristersson i så fall beredd att ge tillbaka?
Det är oerhört naivt att tro att SD inte skulle ställa hårda krav på avgörande inflytande för ett sådant stöd. Det skulle vara upplagt för en blåbrun sörja i så fall, och hur skulle C och L kunna acceptera det?
Centerpartiet och Liberalerna måste bestämma sig. Stanna kvar i en relation som är körd eller testa något nytt. De skulle få kritik för svikna löften, men en majoritet av deras väljare föredrar samarbete med S framför SD.
Socialdemokraterna är redo att göra betydande eftergifter för att riva upp blockpolitiken, lovar gruppledaren Anders Ygeman. Hur stora återstår att se i de förtroliga samtal som nu startar inte bara med talmannen utan också mellan partierna.
Stefan Löfven tog inte nederlaget så hårt. Det var väntat och han står till talmannens förfogande att återigen bilda en regering. Det gör han klokt i.