Bilprovningens mobila enheter i Tärnaby försvann vid årsskiftet. ”Vi har tittat på om man ska renovera eller köpa in nya, men det blir en förlust för oss” sa Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef på Bilprovningen, till Folkbladet i oktober. Förlust är ett ord att använda när Tärnabyborna riskerar att få minst 13 mil att åka. Roland Johansson, byålderman i Hemavan, kallar det för ett ”svek”.
Kommunalrådet Thomas Mörtsell (C) har kämpat för att Bilprovningen AB ska få en permanent lokal i Tärnaby. Nu verkar de närma sig en lösning. Det vore bra om Mörtsell lyckas. Samtidigt är det ett slags ödets ironi då det avslöjar den motsägelse som Centerpartiet står för.
Centerpartiet har sina rötter i bonderörelsen och på landsbygden, samtidigt har de under en lång tid haft den allra mest extrema ekonomiska politiken. Centerpartiet har, mer än något annat parti, omfamnat och hejat på avregleringar och privatiseringar.
2010 avreglerades Bilprovningen under infrastrukturminister Åsa Torstensson (C). Sedan dess har priserna ökat över 50 procent och kundnöjdheten minskat. Samtidigt är det oklart vad det var för ”problem” som privatiseringen egentligen skulle lösa? Det främsta argumentet verkade vara tillgängligheten, men Riksrevisionen visade två år innan avregleringen att den inte var något problem.
Även Apoteket avreglerades under Alliansregeringen. För att Apoteket i Tärnaby inte skulle hotas fördes det upp på en lista över 110 apotek som inte fick läggas ner inom tre år. Det säger det mesta att även Alliansregeringen såg riskerna med avregleringen.
När de tre åren passerats infördes i stället ett glesbygdsbidrag till apotek. Tidigare kunde de mest lönsamma apoteken i till exempel Umeå vara med att betala för service i Tärnaby. Men företag tar inget sådant ansvar, därför måste vi nu betala detta via skatten.
Apoteket i Tärnaby finns kvar. Men om Tärnabyborna exempelvis skulle vilja förbättra öppettiderna – som är dåliga när turisterna inte finns på orten – så finns det inget demokratiskt inflytande över det. Vilket är synd, särskilt under en pandemi.
Arbetsförmedlingen i Tärnaby stängde 2019. En enorm förlust då den täta kontakten med företag försvinner. Detta som en följd av M och KD-budgeten för 2019 som röstades igenom med hjälp av SD samt Centerpartiets krav i Januariavtalet på att privatisera Arbetsförmedlingen. Nu står vi mitt i en lågkonjunktur med nio procents arbetslöshet.
Statlig kontroll och styrning behöver inte alltid betyda att det blir bättre. När det gäller centraliseringen har staten inte bara följt marknaden utan ibland också varit drivande. Enligt Karin Malmfjord (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Storuman, har 300 statliga jobb försvunnit från Tärnaby sen 1980-talet.
S-regeringen försökte att vända på detta. Storuman fick ett statligt servicekontor tillsammans med Åsele. Januariavtalet bygger vidare på detta, förslag på nya statliga servicekontor finns. Men samtidigt innebar slakten av Arbetsförmedlingen att den statliga servicen försämrats på många orter. Systembolag finns dock i Tärnaby (via ombud), för där har politiken ställt krav.
Frågan om Bilprovningen i Tärnaby är förhoppningsvis på väg mot en lösning. Vi får hoppas att det går att hitta en affärsmässigt försvarbar lösning. Helt klart står att det vore en förlust för samhället om Bilprovningen försvann helt från Tärnaby. Samtidigt som Centerpartiet lokalt kämpar vidare med frågan borde kanske övriga centerpartister fundera på om privatiseringar verkligen gynnar landsbygden?